Чи мають право штрафувати водіїв ДАІшники?

Здавалося б, всі вже звикли до того, що інспектор ДАІ складає протокол на порушника правил дорожнього руху, виписує штраф і все в порядку.

І сприймається все це як належне. Але, Україна частенько доводить наявність прогалин у своєму законодавстві, і один із закарпатських водіїв на ім’я Роберт Тарнай вирішив такою прогалиною скористатися. Роберта зупинили співробітники ДАІ, склали протокол і винесли постанову, згідно з якою водій повинен був заплатити штраф у розмірі 255 гривень. І все б нічого, та ось тільки водій взяв і подав до суду на інспекторів державтоінспекції. І виграв справу!

Рішення Виноградівського суду Закарпатської області може стати справжньою революцією у відносинах водіїв і ДАІ. Згідно з прийнятим зазначеним вище судом рішенням, інспектор ДАІ, який зупинив водія, має право лише скласти про допущене порушення протокол. Далі, інспектор повинен був відпустити водія, а складений прокол передати в адмінпрактику ДАІ.

Як бути далі водіям і працівникам ДАІ? Справа в тому, що в законодавстві справді є невеличка прогалина. Згідно з нормами, викладеними в ст.122 КпАП України, порушення правил дорожнього руху тягне за собою накладення штрафу. Про це у зазначеній статті йдеться, а ось хто повинен накладати штраф – про це ні слова. І виходить, що кожен трактує закон по своєму. У ДАІ стверджують, що інспектор має право штрафувати, а деякі юристи і особливо водії, підтримують рішення Виноградівського суду Закарпатської області, пише тсн.