Названо найбезпечніші інтернет-браузери

Дослідники з компанії Accuvant, що займається питаннями комп’ютерної безпеки, опублікувала звіт про функції забезпечення безпеки в сучасних найбільш популярних браузерах: Microsoft Internet Explorer, Google Chrome і Mozilla Firefox.

Сумарно вони займають близько 91,55% глобального ринку браузерів.

Дані звіту свідчать про те, що браузер Google Chrome є найбільш безпечним для використання. Google постійно впроваджує в ньому інновації, покликані підвищити безпеку роботи в мережі Інтернет.

На другому місці опинився браузер Microsoft Internet Explorer, який також забезпечує безпечний серфінг, але деякі функції в ньому розвинені не так добре, як в Chrome.

Як виявилося, найменший рівень безпеки користувачам забезпечує браузер Mozilla Firefox, який поступається конкуруючим рішенням в деяких істотних аспектах. При цьому, за словами дослідника з Accuvant Раяна Сміта (Ryan Smith), Chrome і Internet Explorer є конкурентоспроможними рішеннями з незначною перевагою у Chrome.

Що стосується Firefox, то розробникам ще є над чим попрацювати. У процесі дослідження аналізувалася не загальна кількість вразливостей в браузерах, які дозволять зловмисникові проникнути в браузер, а використовувалося припущення, що зловмисник вже виявив такі уразливості і зміг дістати несанкціонований доступ до браузера.

У зв’язку з цим, розглядалася здатність браузерів не допустити подальше проникнення загроз в систему. В результаті, найбільш важливими аспектами забезпечення безпеки були визнані наступні:

– Sandboxing – система обмеження доступу веб-сайту до системних ресурсів;

– JIT (Just-In-Time) hardening – система запобігання компіляції коду скриптами JavaScript, який надалі може виконуватися на комп’ютері користувача;

– Plug-in security – система недопущення встановлення розширень, які можуть містити різні загрози для комп’ютера користувача.

За всіма трьома вказаними параметрами браузер Google Chrome забезпечив найкращий рівень захисту. Браузер Microsoft Internet Explorer блокує можливість установки зловмисних програм, але все ж допускає можливість читання деяких файлів зловмисниками. Проте зазначені функції в браузері Mozilla Firefox виявилися або не впровадженими, або неефективними.

У відповідь на це дослідження директор компанії Mozilla з питань розробки Firefox Джонатан Найтінгейл (Johnathan Nightingale) заявив, що в браузері Firefox реалізований широкий перелік технологій, спрямованих на забезпечення безпеки користувача. При цьому, функція Sandboxing є корисним доповненням для безпеки, але не здатна забезпечити повного захисту. Розробники Mozilla постійно аналізують виникаючі загрози і своєчасно реагують на них шляхом внесення змін в браузер, пише itc.ua.