Що зробили житомирські прикордонники у 2011 році? Читай на Репортері. ФОТО

Органи охорони кордону Північного регіонального управління у 2011 році забезпечили достатній рівень надійності охорони кордону і виконали поставлені завдання по захисту національних інтересів України.

Непересічною подією цього року для колективу північних рубежів стало вручення Головою Служби генералом армії України Миколою Литвиним керівництву регіонального управління атрибутів першості серед управлінь відомства на підсумковій колегії Адміністрації Державної прикордонної служби України.

За поточний рік державний кордон України в пунктах пропуску Північного регіонального управління перетнуло більше 12 млн. осіб та 3 млн. транспортних засобів. Протягом цього періоду прикордонниками на ділянці відповідальності припинено діяльність 20 злочинних груп. За результатами заходів протидії незаконній міграції викрито 5 та скомпрометовано спроби організації 2 каналів незаконної міграції.

В рамках реагування на обстановку проведено 3 операції, 6 оперативно-профілактичних заходів. Посилено роботу з удосконалення охорони державного кордону по зовнішньому периметру зони відчуження. В основу покладено рекогносцировку з використанням спеціальної техніки та взаємодія. Запроваджено контроль організованого відвідування туристами Чорнобильської зони, з початку року – 664 групи, майже 9 тисяч осіб. З метою протидії екстремальному туризму проведено спеціальний захід «СТАЛКЕР-2» в результаті якого затримано 31 особу.

Основні зусилля прикордонного персоналу в пунктах пропуску в поточному році були зосереджені на протидії переміщенню через державний кордон наркотиків, зброї, боєприпасів, викрадених автомобілів, протидії незаконній міграції, на підготовці інфраструктури пунктів пропуску до ЕВРО-2012. За результатами роботи збільшилась кількість виявлення зброї, боєприпасів, викрито 7 спроб переміщення в Україну великих партій психотропних речовин. Підвищились показники по виявленню підроблених документів на 42%, чужих на 6 %, недійсних на 19%. За результатами аналізу ризиків припинено спроби переміщення значних партій цигарок на вантажних залізничних напрямках. Під час проведення спеціальних заходів «Балтійській транзит» виявлено 55 автомобілів за підробленими документами.

За результатами оперативно-службової діяльності не пропущено через державний кордон 2 тисячі 500 громадян, на виконання вимог Закону України «Про відповідальність міжнародних перевізників» складено 97 протоколів та накладено штрафів на суму більше 1 млн. гривень, до адміністративної відповідальності притягнуто близько 9 тисяч осіб, на яких накладено штрафів на суму 1 млн. 366 тис. грн., за незаконне переправлення осіб через державний кордон та використання підроблених паспортних документів порушено 18 кримінальних справ, припинено 1493 спроби переміщення контрабандних товарів на суму більше 44 мільйонів гривень, виявлено 709 незаконних мігрантів, вилучено 278 одиниць зброї, 4518 боєприпасів, більше 2 кг вибухових речовин, 21 кг наркотичних та більше 14 кг психотропних речовин.

Віктор Вирва