У Житомирі фестиваль поетичної творчості “Оксія” пройшов не без плагіату

Що таке поетична географія? Чи є вона наукою?

Є, і це в котрий раз довів фестиваль поетичної творчості «Оксія», фінал якого відбувся 30 листопада 2011 року. З вересня по листопад проходили відбіркові тури по містах і районах області. Компетентне журі прискіпливо вивчало творчість конкурсантів.

Учасниками фестивалю стали жителі сіл та смт районів Коростенського, Брусилівського, Житомирського, Червоноармійського, Черняхівського, Володар-Волинського, Попільнянського, з міст Коростишів, Брусилів, Коростень, Житомир. Кожен з тих, хто брав участь в конкурсі, мав свій погляд на світ і намагався переконати інших в своїй неповторності та талановитості.

На жаль, не обійшлося і без прикрих випадків: молода конкурсантка з Брусилова Ольга М., яка вже отримала 15 жовтня цього року в Коростенському фестивалі «Просто на Покрову» звання «Абсолютний переможець», виявилась плагіатором. Дівчина для конкурсу використала вірші Вікторії Гончаровой зі Львова, Василя Степановича Бур’яна, члена спілки письменників України з села Моринці Корсунь-Шевченківського району Черкаської області, Голиш Христини з м. Львів та інших.

Зате інші змагались чесно – й найсильніші отримали перемогу.

Переможцями стали Попроцький Євген м. Житомир, Соболевська Світлана м. Житомир, Максим Хараїм м. Коростень, Жабінець Лариса м. Коростень, Ярко Олена м. Житомир, Колодюк Олена м. Коростишів, Анатолій Пантус м. Іршанськ Володар-Волинськогоь району, Щавінська Тетяна Чуднівський р0н, Жигадло Ольга Овручський р-н, Ліна Ремша м. Романів, Деревянко Лариса м. Радомишль.

Премії отримали:

У номінації «Любовна та пейзажна лірика»:

1 – Дубина Оксана. Червоноармійський р-н
2 – Васьковець Валентина Брусилівський район,
3 – Ярко Олена м, Житомир

У номінації «Довільні форми»:

1 місце – Євменчук Оксана м. Житомир ЗОШ № 21
2 місце Гаврилова Ольга м. Житомир
3 місце – Грицик Наталія ЗОШ № 21 м. Житомир

У номінації «Гумор»

1 місце – Костянтин Гулюк м, Житомир
2 місце – Погорецький Андрій с. Піски Житомирський район.
3 місце – Зіновчук Марія с. Тетерівка Житомирський район

Поети різні, їх вірші також різні. Це й проникливий біль Васьковець Валентини про Чорнобильську зону, і роздуми про життя Оксани Дубини, й сучасний гумор Костянтина Гулюка, авангардиське сприймання світу Оксаною Євменчук.

Але всіх конкурсантів об’єднує одне – любов до рідної країни, переймання болями ї справами людей, намагання внести свою лепту у діяльність світу, а найголовніше – зробити цей світ кращим, змусити подивитись навкруги широко розплющеними очима і сказати: «Я – українець і хочу, щоб моя країна пишалась тим, що у неї є такі сини та дочки!».

Своїми творами учасники підтверджували, що поезія – діяльність людини.Адже вона своїми думками, словом змінює навколишнє середовище. Справжній поет впливає на людей, змушує по-новому поглянути на оточуючий світ, цінувати простір, почуття, близьких і знайомих, друзів і ворогів. Дійсно, поетична географія – наука.

Лариса Паламарчук