У листопаді подешевшав лише газ. Ціни на усі види нафтопродуктів у Житомирській області дивись тут

На паливному ринку Житомирської області за результатами роботи роздрібних мереж АЗС у листопаді зафіксовано стабільність цін на усі види нафтопродуктів.

Виключення складає лише скраплений пропан-бутан, роздрібні ціни на який помітно впали у порівнянні з кінцем жовтня.

Впродовж останніх тижнів спостерігається «нездорова» ситуацію в інформаційному просторі країни – журналісти цілого ряду видань з посиланням на різноманітних «експертів» лякають пересічного споживача палива його можливим швидким подорожчанням. Тим часом, роздріб продовжує демонструвати згуртовану стабільність, зберігаючи потенціал для можливого зниження цін на бензин.

Так, за даними НТЦ «Псіхея», низькооктановий бензин марки А-80 пропонується наразі на АЗС Житомирської області, як і місяць тому, у середньому по 9,55 грн./л, А-92-й – по 9,98 грн./л. Роздрібні ціни на А-95-й також не зазнали змін – середня по ринку складає все ті ж 10,22 грн./л.

Не зважаючи на помітний стрибок цін на дизпаливо в середині місяця, його середня вартість по ринку області за результатами останніх 30 днів все ж знизилась на 0,5% й складає 9,51 грн./л.

На ринку ж скрапленого газу цінова динаміка більш приємна для споживачів – за останній місяць літр пропан-бутану на заправках області подешевшав у середньому на 4,6% – до 6,17 грн. А на більшості «безіменних» станцій його вартість перетнула психологічний бар’єр у 6 грн. й складає 5,90 грн./л.

В цілому, ціновій стабільності сприяє суттєве зниження об’ємів споживання палива. Так, згідно з даними Держстату, у жовтні 2011 споживання бензину в нашій області скоротилося в порівнянні з аналогічним періодом 2010 року на 10,2%, дизпалива – на 3,4%. Немає сумнівів у тому, що дана тенденція збережеться й за підсумками листопада.

Разом з тим, варто відзначити, що за рік нафтопродукти все ж подорожчали, причому суттєво. Так, приміром, у грудні 2010-го літр бензину марки А-95 коштував 7,50 грн/л! Відчуваєте різницю? Тому й не дивно, що усе більше наших автомобілістів відмовляються від самого прибуткового для компаній-власників АЗС «іменного» бензину, віддаючи перевагу навіть не звичайному «п’ятому», а більш дешевому А-92-у, а то й зовсім зрідженому газу, каже заступник НТЦ «Псіхея» Геннадій Рябцев.

При цьому на найближчу перспективу, на думку паливного експерта Юрія Огірчука, можна прогнозувати вирівнювання диспаритету цін на дизпаливо та бензин. На ринку дизельного палива все ще актуальним залишається можливість подорожчання.

Бензин ж, навпаки, демонструє збереження загальних тенденцій до незначного здешевлення. Роздрібні ціни на скраплений газ у грудні продовжать знижуватись і досягнуть до кінця року позначки в 5,50-5,65 грн. за літр.

Юрій Старосілецький