В Україні хочуть штрафувати за дострокове погашення кредитів

В українському парламенті зареєстрований законопроект, згідно з яким планується надати українським банкам можливість застосовувати штрафи до тих позичальників, які хочуть погасити кредит достроково.

Автором законопроекту є представник Партії регіонів у парламенті – Юрій Полунєєв, зазначає тсн.

Якщо парламентарії приймуть такий законопроект, то в разі бажання позичальника достроково погасити кредит, до кінця дії якого залишилося менше року, то банк вправі буде одержати компенсацію в розмірі 0,5% від суми дострокового погашення. Якщо ж до кінця терміну кредитування залишається більше року, то розмір компенсації банку збільшується до одного відсотка.

Законопроектом передбачається виплата компенсації банкам за всіма видами кредитів, які українські фінансові установи пропонують сьогодні населенню. Винятком є лише кредити по банківських картах.

Слід зазначити, що на сьогоднішній день багато українських банків не стягують ніякої плати з позичальника в разі дострокового погашення кредиту. Погодьтеся, що сьогоднішній порядок більш вигідний кредитоотримувачам. А якщо буде введений той, які пропонують регіонали, то від такого нововведення виграють тільки банки, а ось споживачі, тобто позичальники, безумовно, програють.