В Житомирі обговорили умови отримання кредиту ЄБРР

У Житомирі пройшли обговорення проекту модернізації та розвитку системи теплопостачання міста.

“Реалізація проекту стала можливою у цьому році завдяки внесеним змінам у Бюджетний кодекс України, зокрема, у частині муніципальних гарантій. Проект відбувається під егідою Міністерства фінансів, Міністерства економіки та Міністерства регіонального розвитку і будівництва”, – зазначив Володимир Дебой.

Міський голова також відзначив попередню проведену роботу та цьогорічну підтримку Кабміну на шляху реалізації даного проекту. 30 листопада отримано погодження Ради Директорів на 10 млн. євро кредиту від ЄБРР та 5 млн. євро гранту для реконструкції та модернізації «Житомиртеплокомуненерго».

Залучення запропонованого кредиту ЄБРР та гранту з коштів Фонду Партнерства Енергетичної Ефективності та Навколишнього Середовища Східної Європи “Фонд ESP”дасть можливість значно поліпшити економічний стан КП “Житомиртеплокомуненерго” та покращити якість надання послуг теплопостачання житомирянам.

Як зазначив у своєму виступі директор КП “Житомиртеплокомуненерго” Дмитро Рогожин, вибрані найбільш економічно та соціально ефективні напрямки використання кредиту та гранту. Пріоритетні напрямки використання коштів були прийняті в першу чергу з урахуванням комплексної модернізації теплопостачання окремих мікрорайонів:

– мікрорайону вул. Шевченка – Бородія з багатоповерховою забудовою житловими будинками, дитячими садками та школою. Проектом передбачається перехід на двотрубну схему теплопостачання та встановлення індивідуальних повністю автоматизованих теплових пунктів.

– мікрорайону пр. Миру – вул. Жукова з переведенням на двотрубну систему, заміною насосів, встановлення когенераційної установки та котла на відходах деревини в котельні РК-8 по пр. Миру, 22.

– мікрорайону Корбутівка з встановленням в котельні РК-5 по вул. Черняховського, 103в когенераційної установки з виробництва дешевої електро- та теплоенергії.

– заміна фізично зношених магістральних теплових мереж зі застосуванням сучасних досконалих попередньо ізольованих труб від найбільшої котельні міста по вул. Жуйко, 12 та котельні вул. Шевченка, 103, що усуне проблеми по надійності та економічності теплопостачання споживачів центральної частини міста.

– модернізація котельних з заміною застарілих котлів типу НІІСТУ-5.

– встановлення на котельні вул. Коростишівська, 3 котлів на альтернативному паливі зі збереженням існуючих котлів на природному газі (кошти гранту).

Фінансові умови надання кредиту повідомили у своїх виступах представники ЄБРР Денис Гайовий, Дар’я Кабучинська та Євгенія Каранда.

В обговоренні взяли участь депутати міської ради Ігор Іваницький, Валентин Стойко, Микола Романюк, Володимир Михалець та інші.

Вирішальне слово у даному питанні за депутатами міської ради — саме на сесії має бути прийняте відповідне рішення про надання дозволу на отримання кредиту. Проте, як зазначила депутат міської ради, колишній міський голова міста Житомира Віра Шелудченко, – це шанс для міста і втратити його не треба, інформує управління по зв’язках з громадськістю міської ради