В Житомирі відзначили 68 річницю визволення міста від окупантів (фото)

Урочисте покладання квітів до пам’ятного знаку «Радянським воїнам від житомирян» з нагоди 68 річниці із дня визволення Житомира від німецько-фашистських окупантів відбулося сьогодні, 30 грудня 2011 року.

У вшануванні пам’ятних для Житомира подій взяли участь керівники області та міста, а також громадськість, інформує управління по зв’язках з громадськістю

«Я щиро вітаю усіх житомирян із 68 річницею визволення міста. Ми маємо пам’ятати подвиг наших земляків – житомирян, які визволяли не тільки наше місто, а й весь Радянський Союз від фашистських загарбників. Адже подвиг наших батьків, дідів – безсмертний», – зазначив міський голова Володимир Дебой.

Як повідомив керівник міста, напередодні визволення Житомира 15 ветеранів Великої Вітчизняної війни інваліди І групи отримали ордери на квартири. Тобто державну програму Президента України по забезпеченню ветеранів-інвалідів житлом м. Житомир виконав. Адже сьогодні всі ветерани Великої Вітчизняної війни інваліди І групи забезпечені житлом.

____________________________________________________________________________

31 грудня 1943 року – День визволення Житомира від німецько-фашистських загарбників. Увечері 31 грудня Житомир було повністю очищено від ворога. На цей раз вже остаточно.

Житомир перебував під фашистською окупацією два з половиною роки. За цей час завдано величезних збитків міському господарству, промисловим об’єктам, культурно-освітнім закладам. Повністю зруйновано 533 будинки. 31 підприємство, 16 шкіл, 3 технікуми, 2 інститути, лікарня, поліклініка, ряд адміністративних споруд. Весь центр міста являв собою суцільні руїни. Населення порівняно з 1939 роком зменшилось майже в два рази. Станом на 1945 рік у місті налічувалося 53 тис. жителів.