Житомирян застерігають не купувати “самопал” на новорічні свята

У розпал підготовки до Новорічних та Різдвяних свят одним із святкових атрибутів стають піротехнічні вироби.

Такі «забавки» часто мають приносять плачевні наслідки. Особливу небезпеку має неякісна піротехніка, яка продається переважно підпільними реалізаторами. Оскільки незаконна реалізація піротехнічних виробів призводить не лише до нещасних випадків, а й до порушення правопорядку, спокою громадян та є підґрунтям для скоєння надзвичайних подій, в УМВС України в Житомирській області сформовані спеціальні групи міліціонерів, які періодично проводять рейди по місцях можливого продажу піротехнічних виробів.

«Особливу зацікавленість до піротехнічних «іграшок» приділяють неповнолітні, при цьому не усвідомлюючи всю загрозу для свого життя та здоров’я. Тому, звертаємось до батьків з проханням більшої уваги приділяти дітям. Ставши на перепоні купівлі чи використанню піротехнічних виробів ви можете зберегти їх здоров’я та життя», – коментує начальник відділу профілактики правопорушень Юрій Лебідь.

Якщо ви все ж таки вирішили внести у свято різноманіття, використавши петарди, чи салют, чи іншу піротехніку, то міліції застерігає вас від придбання несертифікованих піротехнічних виробів. Пам’ятайте, що на продаж піротехніки видаються ліцензії та сертифікати, а реалізація продукції здійснюється виключно в спеціалізованих магазинах. Продукція обов’язково має містити супровідну інструкцію із застосування виробу на державній мові.

Якщо ж продавець не надав вам зазначених документів, ви без жодних сумнівів можете бути певні – вам пропонують «самопал», який є особливо небезпечним для вашого життя та здоров’я.

Окрім цього, хотілося б звернутись до ліцензіатів, які здійснюють реалізацію піротехнічних засобів, що у разі виявлення під час перевірок порушень до них будуть вживатись заходи відповідно до чинного законодавства, в тому числі аж до анулювання ліцензії на заняття даним видом підприємницької діяльності.

Відповідальність:

Ст. 155 КУпАП
Порушення правил торгівлі і надання послуг працівниками торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, громадянами, які займаються підприємницькою діяльністю

Порушення правил торгівлі, виконання робіт і надання послуг працівниками торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, громадянами, які займаються підприємницькою діяльністю тягне за собою накладення штрафу від одного до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Ст. 159 КуаАП
Порушення правил торгівлі на ринках

Порушення правил торгівлі на ринках тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неподаткових мінімумів доходів громадян.

Ст. 160 КУпАП
Торгівля з рук у невстановлених місцях

Торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої.

Торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами тягне за собою накладення штрафу від шести до п’ятнадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.

Ст. 170-1 КУпАП
Випуск, реалізація продукції (товарів) без сертифіката відповідності

Випуск продукції (товарів), реалізації продукції (в тому числі імпортної) виготівником або продавцем, виконання робіт, надання послуг підприємствам або громадянам споживачам без сертифіката відповідності, якщо його наявність передбачена чинним законодавством, – накладення штрафу на громадян, які займаються підприємницькою діяльністю, від 3 до 88 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тетяна Дружинська, інспектор ВЗГ УМВС України в Житомирській області