Змінені законні підстави перебування в Україні

Верховна рада Україна внесла деякі зміни до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

Прес-служба Північного регіонального управління державної прикордонної служби України радить ознайомитись з вимогами № 3773 – ІI від 22 вересня 2011 року, які з 25 грудня цього року вступають в силу.

Законні підстави перебування в Україні

У разі відсутності законних підстав для перебування в Україні, відсутності коштів або втрати паспортного документа, а також відмови у визнанні біженцем, втрати чи позбавленні статусу біженця, до іноземців та осіб без громадянства буде застосовуватись процедура добровільного повернення строком до 60 діб.

У випадках порушення законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, або якщо їхні дії суперечать інтересам забезпечення національної безпеки України чи охорони громадського порядку, відносно іноземців, за рішенням органів Міграційної служби, Служби безпеки чи Держприкордонслужби України, буде застосована процедура примусового повернення в країну походження або третю країну. Таке рішення супроводжується забороною щодо подальшого в’їзду в Україну строком на три роки.

У випадках невиконання іноземцями чи особами без громадянства рішення про примусове повернення, такі особи за рішенням суду будуть затримані на строк до 12 місяців та під спеціальним супроводом видворятись за межі території України. При цьому іноземці та особи без громадянства, відносно яких прийнято рішення про примусове видворення, будуть відшкодовувати всі витрати, пов’язані із примусовим видворенням в установленому Законом порядку.