5 порад, як не стати жертвою шахраїв

Проблема вчинення ошуканств завжди була і залишається актуальною через те, що даний злочин має свої специфічні ознаки, зокрема те, що потерпіла особа у переважній більшості власноруч передає злочинцю своє майно або цінності під впливом певних чинників, які створює шахрай.

Об’єктами таких злочинних посягань найчастіше стають люди похилого віку, неповнолітні та морально нестійкі особи, яких легше за все переконати в певних думках, схилити до якихось дій, які сприятимуть досягненню злочинної мети шахраїв.

Міліція радить, як не стати жертвою шахраїв:

1. Спілкуйтеся з незнайомими людьми не більше хвилини-двох. Якщо у людини є конкретне і чітке прохання, він озвучить його одразу. Якщо ж вам починають говорити фрази типу «послухайте, будь ласка», «приділіть мені декілька хвилин», «от, посудіть самі», відразу ж припиняйте розмову. Зазвичай, це початок обману.

2. Спілкуючись з невідомим, ведіть себе впевнено і навіть зухвало. Побачивши перед собою таку людину, шахрай, навряд чи, спробує вас обманювати і піде шукати жертву серед більш довірливих.

3. Якщо невідомий занадто настирливий і не хоче вас залишити у спокої, скажіть, що негайно зателефонуйте в міліцію. Зазвичай, це діє. Якщо ж людина чинить опір, то відразу сповіщайте органи правопорядку.

4. Якщо у двері вашого будинку подзвонив невідомий, не поспішайте відкривати їх, а поспілкуйтеся через закриті. Запам’ятайте, ніхто, навіть міліціонер, не має права вимагати впустити його в будинок без згоди власника.

5. Якщо невідомий називається співробітником певної служби, вимагайте документи. Отримавши їх, неквапливо вивчіть, вдивляючись у кожну деталь. Якщо у вас є підозри, візьміть документ, закрийте двері і для перевірки зателефонуйте туди, звідки невідомий прийшов. «Справжній» буде довго обурюватися, але дочекається вас, а шахрай втече.

Тетяна Дружинська, інспектор СЗГ УМВС України в Житомирській області