Чи побачать житомиряни сніг цієї зими? Репортер Житомира дізнався у синоптиків

Погода житомирян не балує зимовим колоритом. Новий рік пройшов, а з неба з початку зими впало всього декількасот мокрих сніжинок.

Так що, взагалі безсніжна зима??? Що це таке робиться – природа демонструє загрозливий збій, чи все у нормі? Чому немає снігу? Ці та інші питання Репортер Житомира адресував місцевим синоптикам.

Єленевська Ірина Євгенівна, метеоролог Житомирського обласного центру з гідрометереології про погоду знає все. Фахівець переконує – нічого аномального у нинішній безсніжній зимі немає!

– Теплі зими на Житомирщині спостерігаються протягом останніх 20-ти років. І цьому є наукове пояснення – у природі нашої планети періоди похолодань змінюються періодами потеплінь. І фази ці тривають протягом сторіччя, або ж навіть декількох віків, – говорить метеоролог.

Виявляється ми усі потрапили в період кліматичного потепління. Ті з нас хто більше прожив можуть згадати морозні зими 1950-го та 1970-го років. Тоді середня січнева температура трималася на рівні – 34-36 градусів за Цельсієм. Та й взагалі раніше зими на Житомирщині були морожними і сніжними.

А ось у 2005-му році житомирські синоптики зафіксували новий рекорд, щоправда цього разу січневий температурний стовпчик досяг позначки 10-12 градусів тепла.

Щоправда, сніг був завжди. Згадати хоча б одну зиму взагалі без снігу ми не можемо. Тому, ми трохи розхвилювавшись за цьогорічну долю сніжного покриву Житомира, запитали у синоптика: “Так буде у Житомирі сніг, чи чекати наступної зими?”

Ствердної відповіді ми не почули. Може буде, а може й ні. Ірина Євгенівна покладає надії на лютий. За її спостереженнями цей місяць характеризується холодною погодою, проривами арктичних фронтів.

– Ще рано робити якісь висновки. Половина зими попереду – у будь-який період може засипати снігом, – каже синоптик.

Щоправда, погода в Житомирі найближчими днями нагадуватиме пізню осінь – дощі з мокрим снігом і навпаки. Нічна температура – 0-3 морозу, денна – 0-5 тепла.

– Невже глобальне потепління робить свою чорну справу?

– Глобальне потепління пов’язане з техногенною діяльністю людини. Воно не може бути основним фактором зимового підвищення температури повітря. Головна причина – циклічність розвитку клімату. Зараз ми у фазі потепління, яка продовжиться до середини 21-го століття.

В основному будуть теплі малосніжні зими, які проходитимуть за схожим сценарієм. На їх фоні декілька зим можуть бути холоднішими, але основна тенденція на наступні 40 років – теплота.

Сергій Фещенко