Ексклюзивне інтерв’ю Анатолія Гриценка сайту Репортер Житомира

Сьогодні Житомир відвідав Анатолій Гриценко. Він очолює партію «Громадянська позиція» і йде на вибори до Верховної ради України, розраховуючи на перемогу опозиційних сил та зміну нині діючої влади.

Гриценка знають як людину дії. Він безкомпромісний у питаннях притягнення корупціонерів та хабарників до кримінальної відповідальності, активний у законодавчій діяльності, постійний учасник рейтингових ток-шоу, на яких відкрито говорить те, що думає.

Сьогодні він приїхав у Житомир щоб зустрітися з активом Житомирської обласної організації ПП «Громадянська позиція». Партії 2 роки, а житомирський обласний осередок формується лише зараз. Бажання очолити обласну організацію команди Гриценка на Житомирщині виявили представники відомого читачам Репортер Житомира перспективного виконкому – Віктор Ткачук (голова Житомирської обласної організації політичної партії “Громадянська позиція”) та депутат Житомирської міської ради від «Української платформи» Олександр Величко, який зголосився співпрацювати з «Громадянською позицією» у Житомирі.

Репортер Житомира домовився про ексклюзивне інтерв’ю з Анатолієм Гриценком, оскільки наш сайт цікавлять глобально-філософські питання звісно у контексті політики (куди від неї подінешся):

– Як ви оцінюєте можливі наслідки для України від прийняття жорсткої резолюції ПАРЄ, у якій йдеться про розгляд можливості застосування санкцій щодо нашої держави, якщо вимоги Асамблеї не будуть виконані?

– Це приниження і це ганьба для нашої держави, коли питання України розглядається в ПАРЄ. Не розглядає ПАРЄ ситуацію з виборами у Великобританії, чи незаконними переслідуваннями опозиції у Німеччині. Ці країни вже підтвердили свій демократичний вибір реальною практикою. Сам факт розгляду цього питання незалежно від того, якою за жорсткістю є резолюція – свідчення того, що у країні щось діється недобре, лихе.

Про це, найкраще знаємо ми самі – громадськість, журналісти, опозиція говорить про це постійно. Ми не можемо миритися з тим, що за два роки згорнулися демократичні процеси, масово обмежуються конституційні права громадян на мирні зібрання, на акції протесту. Не можуть миритися підприємці, що йде шалений тиск на їх бізнес по всіх регіонах, у тому числі й на той бізнес, який підтримав на виборах ПР і Віктора Януковича.

Не можемо змиритися з тим, що в країні не просто посилюються авторитарні тенденції, а й мають кримінальний окрас. Якщо будете говорити з бізнесменами, вони вам розкажуть, хто такі «смотрящі» – представники кримінального світу, які слугують механізмом відбирання чужого бізнесу.

Все це бачать наші партнери. Нагадаю, ПАРЄ, об’єднує всі країни, які географічно належать до Європи. Їхнє слово таке, що його не можна не дослухатися.

Тепер щодо санкцій. Ця влада боїться двох речей:

1. Акції протесту, які можуть її знести. Цей страх у влади ще з 2004 року, коли Ющенко, перемігши у третьому турі президентських виборів відібрав у Януковича президентську булаву.

2. Що її позбавлять шенгенських віз. Якщо подивитися на уряд нашої держави, то він найбагатший у світі. І статки свої вони тримають за кордоном. Через те візи для них є виключно важливими. Тому коли ПАРЄ, поки що, як сигнал попередження заявляє про можливе запровадження санкцій, кожен із урядовців і чиновників з команди Януковича одразу задумався: «А що трапиться, якщо ці санкції будуть запроваджені». Це, насправді, червона картка. Якби влада мала розум, вона б задумалась і скорегувала свої дії. Чи є підстави, що вона одумається, сумніваюсь.

– Оцінюючи стиль управління Президента України Віктора Януковича, його на вашу думку, можна назвати диктатором?

– В 2006-2007 році я працював в уряді Віктора Януковича і бачив, що члени його команди не дозволять собі більш ніж 30 секунд заперечувати. Далі вони замовкають і покладаються на волю свого лідера. І це слово (лідер, – прим. авт.) у документах вони пишуть з великої літери. З жовтня 2010-го року була змінена не лише Конституція України – після цього незаконного акту було внесено зміни до 32-х законів, які визначають систему владних повноважень.

Після цих змін Віктор Янукович сконцентрував в своїх руках значно більше повноважень ніж їх мав Леонід Кучма. Нинішній «гарант» призначає і звільняє практично усіх по всій вертикалі виконавчої влади, не питаючи прем’єра чи міністра.

Що це означає? Це означає, що за все що відбувається і чого не відбувається у країні відповідає одна особа. І її прізвище – Янукович. І стримати владу, яка сконцентрована в одних руках від прийняття грубих помилкових, часом згубних для країни рішень можливо на трьох рубежах:

1 рубіж: парламентська і позапарламентська опозиція, яка недостатньо сильна і часто бездіяльна. І лише зараз робляться спроби її об’єднання.

Анатолій Гриценко з редактором сайту Репортер Житомира Сергієм Фещенком

2 рубіж: преса. Вона, або розганяє судинною системою суспільного організму кисень, яким є слово правди, або подає чадний газ – брехню. На журналістиці, я переконаний зараз лежить більша відповідальність, ніж на політиках.
3 рубіж: суспільство. Особливо організована його частина, яку політики називають громадянським суспільством. Ми бачили, як протягом кількох місяців акції протесту проходили по всій країні в режимі онлайн: Донецьк, Луганськ, Одеса, Сімферополь, Львів, Хмельницький, Київ, Суми.

Люди починають усвідомлювати свої права, розуміють, їх краще захищати разом, ніж поодинці. Створюються ці острівці громадянського суспільства, як найбільша надія, якщо ми говоримо про необхідність зупинити бульдозер влади, який зараз тисне на все, що є демократичним.

– При посиленні розвитку громадянського суспільства посилюється опір до дій влади. Наскільки далеко може зайти влада, щоб зберегти себе?

– Коли було з грубими порушеннями закону заарештовано колишнього прем’єра Юлію Тимошенко та членів її уряду, кожен представник команди Януковича порахував, а скільки йому «світить» за зловживання владою та службовим становищем. Вони триматимуться за свої крісла набагато сильніше, ніж це робили команди попередніх президентів. Це означає, що треба нам буде відстоювати і чесні вибори і європейський вибір України. Мене часто запитують і підштовхують: «Ви ж були міністром оборони. А давайте піднімемо армію, візьмемо зброю і зметемо цю владу». Я відповідаю: «Ми не використали усі мирні засоби, передбачені Конституцією.»

І шанс змінити цю владу у жовтні 2012-го року на парламентських виборах в Україні є досить реальним. Якщо опозиція утворить більшість, то з перших засідань нового парламенту стане зрозуміло, що машина для голосування за помахом Чечетова зупинилась і уряду Януковича вже не вдасться проводити через Парламент миттєво, практично без обговорення, корупційні, лобіські закони. Наше завдання – повернути Україну на Європейський шлях.

– У цієї влади, на вашу думку, вистачить духу застосувати силу проти своїх громадян? Ми знаємо, що цього року бюджет МВС вперше перевищив фінансування армії.

– Ми з вами бачимо, як міліція, СБУ, Внутрішні війська, податкова міліція, інші силові структури діють за нинішніх умов. Коли треба захищати людей від бандитів, чи то в Одесі, де стріляють, чи то в Донецьку, де вбивають в приміщенні банку, там міліції і інших силовиків немає, або вони беруть участь у операціях абсолютно неоснащені, незахищені і гинуть. Водночас, коли треба захистити владу від свого власного народу, навіть під час мирних акцій протесту, бачимо супероснащених представників різних підрозділів. У них є все.

Але я акцентую: той правитель, який віддасть наказ застосувати воєнну силу проти людей – його змете історія, прокляне свій народ. Рядові міліціонери, представники інших силових структур, як і переважна більшість громадян не мають житла, гідної зарплати, їхні сім’ї, як інших громадян, живуть у злиднях. І я не думаю, що якщо б перед ними постало руба, чи захищати цю владу, вищі представники якої купаються у багатстві, чи стати на сторону народу, силовики обрали б перший варіант.

– Ми знаємо, що все одно, світом рухають інтереси, а політика – це великий інтерес. Чи можуть бути і серед опозиційних політсил гіпотетично зацікавлені у тому, щоб Тимошенко сиділа?

– Це питання, передусім, лежить у моральній площині. Тимошенко була заарештована ще до вироку суду. Для мене зрозуміло, що тут була команда з Банкової, ніякий хлопчина Кірєєв ніколи не прийняв би такого рішення. Друге, вона була засуджена у кримінальному порядку на 7 років без жодних на те підстав. Вона має бути випущена із в’язниці і їй має бути забезпечено право участі у виборчій кампанії.

Людський вибір: негідно Януковичу і команді знущатися над жінкою, принижувати її, поширюючи усі ті відеозаписи, не допускати лікарів, яким Тимошенко може довіряти. Зверніть увагу: ті люди, які не підтримали Тимошенко на президентських виборах, з якихось причин не хотіли її бачити Президентом України, сьогодні висловлюють свою солідарність, тому що вони прекрасно розуміють, що це не питання лише Тимошенко, лише Луценко, лише Іващенко, чи когось інше. Це стосується тисяч наших громадян. Поки ми тут з вами спілкуємось в Україні незаконно заарештовуються і утримуються роками люди. Потім виявляється, що вони зовсім невинні. Ніхто перед ними потім не вибачається. Людям ламають долю. Це треба зупинити.

– Які принципи розбудови партії «Громадянська позиція» в регіонах?

– Тут дві позиції. Вони суттєво відрізняються від багатьох партій в Україні. Перше: у нас немає централізованого фінансування з Києва. Тому все що робиться – на основі щирого поклику і готовності наших партійців докласти своїх зусиль, ресурсів, ідей. Звісно, така розбудова триває довше, але вона твердіша, правдивіша, щиріша. В Україні є досвід, коли політичні партії, які діяли у регіонах на основах централізованого фінансування, зникали у той момент, коли гроші переставали надходити.

Тому, люди, які приходять в регіональні осередки партії «Громадянська позиція» готуються до серйозної боротьби.

Принцип – «однієї групи крові». Моральність, відповідальність, небайдужість, професійність.

Сьогодні я приїхав, щоб донести до своїх однопартійців ті рішенні, які прийняті на останній раді партії та порадитися з ними, яким чином діяти на парламентських виборах у питаннях визначення кандидатів на мажоритарні округи.

– Якщо ваша партія йде на вибори, вона на щось має розраховувати. Прохідний бар’єр – 5% може виявитися для вас нездоланним. Чи проводили ви дослідження вашого особистого рейтингу та рейтингу партії «Громадянська позиція»?

– Не проводили. Це дуже великі гроші. Але виходячи з нинішньої громадсько-політичної ситуації і без досліджень я знаю, що рейтинг нашої партії знаходиться на рівні 2-3% підтримки населення. У нашій команді немає хабарників, «тушок». Партія не має антирейтингу. Можливо, ті проблеми, які маємо – недостатня поінформованість людей про нашу діяльність.

– В мажоритарних округах узгоджуватимете кандидатури з представниками об’єднаної опозиції, чи висуватимете своїх?

– Опозиція має зробити все і ми на те налаштовані, щоб у кожному мажоритарному окрузі було одне призвіще від опозиції. Але технологічно неправильно цього одного представника визначати одразу. Треба подивитися на людей, перевірити їх. Час до виборчої кампанії ще є. Треба висунути не одного, а декількох представників від опозиції, найсильніших, від кожної партії. А за місяць до виборів подивитися, хто з них має шанс перемогти. Тоді всі інші мають зняти свої кандидатури.

– На якому етапі перебувають перемовини про об’єднання ПП «Громадської перспективи» з партією Віталія Кличка «УДАР»? На останній прес-конференції у Житомирі голова ЖОО «УДАР» Рустам Раупов заявляв що партії Кличка близька позиція партії Гриценка.

– З Кличком я особисто зустрічався багато раз. З принципових питань позиції співпадають. Віталій Кличко виступав на засіданні ради нашої партії, я виступав на засіданні ради партії «УДАР». Переговори не завершено. Ті рішення, які треба було прийняти з нашого боку – прийняті ще у листопаді минулого року. Тобто, відповідь за Віталієм Кличком. Ми її чекаємо. По завершенню цих переговорів, якщо буде успіх, ми повідомимо про це разом з лідером партії «УДАР».

– Яка мета цих перемовин – об’єднання двох партій в одну?

– Не йдеться про формування блоку. Це значить, що з двох партій залишиться одна, а друга припинить свою діяльність.

– … і буде якась інша назва, третя…?

– Якраз всі ці питання є предметом переговорів. Я не можу про це зараз говорити.

– Головою обласного осередку ПП «Громадянська позиція» обрано Віктора Ткачука. Співпрацюватиме з вашою політсилою депутат Житомирської міської ради Олександр Величко? Хто перший на кого вийшов і запропонував співпрацю?

– У більшості випадків люди самі проявляють ініціативу. Мій мобільний телефон у вільному доступі в Інтернеті. На мене вийшли ці люди. Ми зустрілися, поговорили декілька годин. Згодом знову зустрілися, зрозуміли, що з ключових питань наші позиції співпадають. Я поважаю вибір людей приєднатися до нашої партії, яка перебуває у твердій опозиції до нині діючої влади. Адже умови вступу не означають отримання якихось преференцій і посад, а фактично вручають квиток на політичну війну.

Сергій Фещенко

______________________________________________

“Громадянська позиція” Анатолія Гриценка на Житомирщині: тел. (0412) 46 80 49

Керівник Житомирської обласної організації партії: 050 463 46 90

Анатолій Гриценко поспілкувався з житомирськими журналістами