Опалювальний сезон на Житомирщині проходить нормально: працює 946 котелень

«У кожному регіоні мають бути розроблені заходи по енергозбереженню, вестись робота по пошуку альтернативних джерел енергії. Кожна область повинна надати аналіз кредиторської заборгованості за 2011 рік, а також план заходів на опалювальний сезон 2012/2013 років», – наголосив Анатолій Близнюк, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

24 січня відбулася всеукраїнська селекторна нарада з питань проходження опалювального сезону та стану розрахунків за спожиті енергоносії під головуванням Анатолія Близнюка.

Про прогнозоване різке зниження температури повітря повідомив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Олександр Аліпов. Але це не повинно призвести до збою теплопостачання населених пунктів. До очищення доріг і тротуарів у випадку снігопадів має бути готова вся наявна техніка. Олександр Аліпов звернув увагу всіх учасників селекторної наради на проведенні енергоаудиту, а також на облаштуванні паркувальних місць.

«Опалювальний сезон на Житомирщині проходить у межах норми. На території області працює 946 котелень різних форм власності (100%), які забезпечують тепловою енергією всі 8402 житлових будинки, 645 дошкільних закладів, 820 учбових закладів, у тому числі 17 шкільних інтернатів, 64 лікарні», – повідомив Микола Олещенко.

Крім цього, у Житомирі з метою оперативного реагування щодо виникнення аварійних ситуацій, ліквідації та усунення їх наслідків створено диспетчерські служби, сплановано залучення чергових аварійно-технічних підрозділів системи житлово-комунального господарства, зв’язківців, шляховиків. Також заготовлено нормативну потребу твердого палива (у кількості 18,25 тис. тонн вугілля, 210 тонн рідкого палива) для бюджетних установ.

Стан розрахунків за спожитий природний газ у поточному році кращий, ніж у минулому

На даний час заборгованість підприємств теплоенергетики становить 113,2 млн. грн., в т. ч. борг за 2010 рік – 71,0 млн. грн. (КП „Житомиртеплокомуненерго” підписані договори з ДК „Газ України” про реструктуризацію заборгованості на суму 21 млн. грн. та 14 млн. грн. в термін відповідно 10 та 5 років; КП „Новоград-Волинський-теплокомуненерго” – 2,1 млн. грн., КП „Бердичів-теплоенерго” – 8,6 млн. грн.); 2011 рік – 42,2 млн. грн. Питома вага заборгованості підприємств області в загальній заборгованості по Україні становить 1,3%.

За 2011 рік підприємствами області спожито природного газу за лімітами ДК „Газ України” та НАК „Нафтогаз України” в розмірі 110 млн. куб. м (зменшено в порівнянні з минулим роком на 28 млн. куб. м) на загальну суму 189,9 млн. грн. Проведено розрахунки на суму 147,7 млн. грн.

Рівень оплати за спожитий природний газ по області за 2011 рік становить 77,7% ( по Україні 63%). Крім того, проведені розрахунки з погашення боргів минулих років на загальну суму 105,1 млн. грн.

Заборгованість населення за послуги з теплопостачання та гарячого водопостачання складає 69,9 млн. грн.

На селекторній нараді відзначили Житомирщину, яка має гарний досвід по використанню альтернативних джерел енергії. Іншим областям потрібно опрацювати його і враховувати у своїй роботі, інформує управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.