На Житомирщині хлопець погрожував повіситись, щоб приховати вбивство власної матері

Надвечір 22 січня до Чуднівського райвідділу УМВС України в Житомирській області надійшло повідомлення від жителів одного з сіл району про те, що по вулиці бігає чоловік з мотузкою в руках і погрожує повіситись.

З’ясовувати обставини та причини такої поведінки, а головне – недопустити самогубства людини, виїхали працівники слідчо-оперативної групи міліції. Уже на місці події стало відомо, що 31-річний чоловік повідомив сусідам, що померла його мати і він теж не хоче жити. Оскільки останній перебував на обліку у лікаря-психіатра, одночасно з працівниками міліції у село прибула й карета швидкої допомоги, медики засвідчили стан чоловіка та доставили його до спеціалізованого лікувального закладу.

Втім, на цьому історія не закінчилась. Як розповів начальник Управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області Віктор Бугира, коли працівники міліції зайшли до будинку, де мешкав чоловік, до них звернулась його родичка із повідомленням про те, що на тілі померлої матері є тілесні ушкодження. І дійсно, при огляді на шиї жінки було виявлено темний слід, як запідозрили оперативники, характерний для петлі. Проведене наступного дня судово-медичне дослідження підтвердило здогадки – причиною смерті стало удушення.

От тільки 52-річна жінка була інвалідом І-ої групи і самостійно не пересувалась та не вставала. У разі потреби їй допомагав син, втім подальші події відкрили несподіваний характер його турботи.

Цього ж дня слідчим було порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

У ході її розслідування встановлено, що напередодні увечері в оселі були гості – дочка з чоловіком та їх знайома. Не обійшлося без застілля з горілкою, що закінчилося пізньої ночі. Уранці родичі поїхали додому, а син у цей час ходив до сусідів. Проте далі свідчення усіх учасників події не співпадали. Гості стверджували, що коли від’їздили, жінка була живою, а чоловік, що коли повернувся – мертвою.

Працівники міліції встановили, що сторонні у цей проміжок часу до будинку не заходили. Відтак, належало з’ясувати, хто саме з чотирьох підозрюваних приховує правду. У вирішенні дилеми допомогли речові докази, вилучені на місці події.

Наразі, у причетності до вбивства жінки обґрунтовано підозрюється її син. Після вердикту лікарів про можливість його перебування в спецустановах міліції, судом було прийнято рішення щодо запобіжного заходу – тримання під вартою. Розслідування справи триває.

«З початку року на території Житомирщини вчинено кілька десятків тяжких та особливо тяжких злочинів, які працівники міліції оперативно розкрили. Проте викликає занепокоєння той факт, що майже всі вони тим чи іншим чином пов’язані із зловживанням алкоголем та скоєнням під його впливом фатальних вчинків», – повідомив начальник кримінальної міліції УМВС Віктор Костик.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області