Сьогодні – міжнародний День обіймів. П’ять причин обійняти все і всіх

На вихідних можна нарешті вирватися з офісу і набратися сил і здоров’я. Адже в суботу світ відзначає День обіймів.

У суботу, 21 січня, можна обійматися скільки душі завгодно – хоч зі старими друзями, хоч з перехожими на вулиці, хоч із тваринами або деревами – на що у кого вистачить сміливості.

Існує кілька версій походження Дня обіймів. Згідно з першою, його придумали англійські студенти, які від радості, що закінчилася сесія, починали обніматися один з одним. Обійми стали символом загального студентського єднання і як би символом настання довгоочікуваних канікул.

Друга версія говорить про те, що основоположником свята став австралієць Хуан Манн, який цього дня прилетів до Сіднея. Згідно з легендою, всіх пасажирів зустрічали родичі, а Хуана ніхто не зустрічав. Він стояв і дивився, як радіють інші люди, обіймаючись при зустрічі, відчуваючи себе самотнім. І тут він взяв шматок картону і написав на ньому «Обніму безкоштовно». Після цього до нього підійшла жінка і сказала, що в неї померла дочка і їй дуже самотньо. Природно, щоб підтримати один одного, вони обнялися. Однак Хуану так сподобався цей процес, що він став обіймати всіх, хто був не проти. Така поведінка не сподобалася сіднейській владі і Манна заарештували. Згідно з легендою, людям вдалося зібрати 10 тис. підписів і його випустили з в’язниці.

Так чи інакше, але ось уже кілька десятків років люди всього світу активно обіймаються один з одним в цей день, пишуть “Коментарі”.

Отже, як і чим саме корисні обійми. Розібратися в цьому допомогла психолог Олена Тихоненко.

1. Обмін енергією, комфортом і любов’ю

Обійматися «просто так», без всяких інтимних домагань, дуже корисно. Адже в процесі обіймів між людьми відбувається своєрідний обмін енергією, вони починають відчувати приязнь один до одного, комфорт і навіть любов. В процесі дружніх обіймів пара як би обмінюється внутрішнім теплом і ніжністю, що дарує відчуття затишку обом.

Корисно просто так, без жодного приводу, обійматися зі своєю другою половинкою. Психологи кажуть, якщо робити це не менше восьми разів на день, то відносини між парою будуть довірливішими, теплішими і міцнішими.

2. Обійми як заспокійливе

Обійми сприяють появі почуття захищеності у людини. Як кажуть психологи, відчуття це родом з дитинства, коли дитина шукала захист і заспокоєння в маминих обіймах.

Взагалі, дотики – це найперше і одне з основних відчуттів, які відчуває немовля. Ще в ранньому віці материнські обійми закладають в людині відчуття прихильності і комфорту. Обіймаючи когось, люди хочуть відновити дитяче почуття безпеки поряд з мамою. Психологи ж радять якомога частіше обіймати своїх дітей. Вважається, що дитина, яка отримала мало материнської ласки, згодом може мати психічні та розумові відхилення (в порівнянні з однолітками, вихованими в любові).

У більш дорослому віці обійми також допомагають зняти напругу і поліпшити настрій. А більш дієвого способу зупинити у близьких істерику або зняти роздратування просто не існує. Адже під час тактильних дотиків порушене серцебиття приходить в норму. Для посилення заспокійливого ефекту можна не лише обійняти людину, а й погладити її по голові або спині.

3. Підвищення імунітету

Медики кажуть, що доброзичливі дотики підвищують імунітет, рівень гемоглобіну в крові і взагалі всіляко стимулюють центральну нервову систему. Також обійми підвищують у крові кількість ендорфінів – всім відомих «гормонів щастя». А гіпертонікам обійми допоможуть знизити кров’яний тиск.

Психологи стверджують, якщо хворих часто обіймають рідні, процес одужання проходить швидше, ніж зазвичай. Як виявляється, тому є наукове підтвердження. Лікувальна дія обіймів людей схожа на те, як мурахи «реанімують» своїх пригнічених родичів: пробігаючи повз потерпілого, вони намагаються торкнутися його ніжками або вусиками. Дотики ніби говорять потерпілому, що він потрібен “спільноті”, а це змушує його швидше «повертатися в стрій». Так і в людей – обійми виступають в ролі своєрідних знеболюючих і ранозаживляючих засобів, оскільки здатні значно знижувати больові відчуття.

4. Обійми в обмін на обійми

Психологи стверджують, що одночасно з бажанням бути обнятим у людини є потреба когось обійняти. У деякому роді, своєчасне задоволення «тактильних потреб» гарантує нормальну психічну рівновагу.

Попросту кажучи, саме для задоволення бажання поділитися своєю енергією з кимось або просто ж відчути щось живе і тепле, люди заводять собі домашніх тварин. А якщо тварини немає, то психологи рекомендують обніматися … з великими деревами. Нібито при таких обіймах відчувається особлива енергетика та сила, яка в поєднанні з ароматом кори заспокоює людину, допомагає їй набратися енергії та сил, щоб впоратися з існуючими проблемами.

5. Сам собі друг

Якщо ж нікого поруч немає, можна буквально взяти себе в руки. Це допоможе заспокоїтися, позбутися почуття самотності і віднайти відчуття захищеності. Але не слід «зловживати» такою терапією: обійми самого себе можуть бути лише тимчасовим способом, який допоможе подолати самотність, нудьгу або поганий настрій. Адже ніщо не може замінити спілкування з реальними людьми і хороші дружні обійми.