Три роки за гратами отримав чоловік за вояжі до чужих підвалів

Зловмисник завжди повертається на місце вчинення злочину. Але, на жаль, не для каяття. Частіше для того, щоб вчинити наступний злочин.

40-річний житомирян свій життєвій ювілей зустрів, уже маючи за плечима сумний досвід перебування за гратами, без роботи, а відповідно і без грошей, і з вельми примарними перспективами на майбутнє. Нещодавно Корольовський районний суд м. Житомира чітко окреслив ці перспективи – визнати чоловіка винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 (Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище) Кримінального кодексу України та призначити покарання у вигляді трьох років позбавлення волі.

Таким чином були оцінені його старання по відвідуванню чужих підвалів, точніше їх обкраданню.

Як розповів заступник начальника – начальник слідчого відділу Корольовського РВ УМВС України в Житомирській області Юрій Лисак, у ході розслідування кримінальної справи було встановлено, що чоловік способом заробітку на життя обрав крадіжки.

До підвального приміщення одного з житомирян затриманий навідувався двічі. Першого разу, раннього літнього ранку, забрався з тильної сторони будинку через вікно. Бажання знайти щось цінне було настільки сильним, що чоловік зумів голіруч відігнути грати, зняти скло та залізти до середини. Загалом йому вдалося винести звідти чужого добра на суму понад 5, 5 тисяч гривень. Не гребував ні чим, ні швабрами, ні автомобільним мастилом, ні інструментами. Прихопив також і будівельні матеріали.

Наступного дня попрямував з частиною викраденого на базар. Автомобільні запчастини та мішок цементу вдалося продати швидко і без проблем. От тільки кому саме, не знає і в обличчя не пам’ятає.

Втім вторговані гроші швидко закінчилися, а відтак обставини змусили знову шукати заробітку. Чоловік згадав, що у чужому підвалі ще залишилося, чим поживитись. Тож знову рано-вранці подався до вже знайомого будинку. Трохи довше повозився з гратами, однак все ж зумів відігнути. Допоки порався у середині з мішком цементу, ззовні його вже чекали працівники міліції.

Господар підвалу, почувши метушню надворі і переконавшись, що у середині приміщення сторонній, викликав слідчо-оперативну групу. Про мету ранніх відвідин чужих домоволодінь і про всі інші обставини довелося затриманому розповідати у райвідділі міліції, куди його і доставили. Згодом за місцем проживання чоловіка правоохоронці вилучили частину раніше викрадених у потерпілого речей, а тому заперечувати причетність до попередньої крадіжки сенсу не було.

Відтак у ході судового розслідування вину обвинуваченого доведено. Тепер залишається відповідати за накоєне.
А працівники міліції вкотре радять: не забувайте вчасно подбати про надійне збереження власного майна. Міцні і правильно облаштовані грати, навряд чи, руками відігнути.

Алла Ващенко, Ольга Семенюк, ВЗГ УМВС України в Житомирській області