У США винайшли самонавідні кулі

У Sandia National Laboratories (США) винайдена дротикоподібна опірена самонавідна куля для дрібнокаліберної гладкоствольної вогнепальної зброї.

Вона здатна вразити підсвічену лазером ціль на відстані в 2 000 м.

Зараз виробник шукає приватного партнера для завершення випробувань прототипу і виходу на ринок. Ред Джоунс, один з розробників новинки, повідомив, що куля виготовлена виключно з доступних на ринку компонентів, а це означає, що серійне виробництво може бути налагоджене дуже швидко і не надто дорого, передає Компьюлента.

Конструктивно самонавідна куля являє собою 10-сантиметровий боєприпас з оптичним сенсором в носовій частині. Останній відповідає за відстеження плями від лазерного променя підсвічування. Датчик посилає інформацію в блок управління і наведення, а той (8-бітний процесор) подає команди електромагнітним виконавчим механізмам. Вони-то і відхиляють крихітні стабілізатори, направляючи кулю точно в ціль.

Принцип опіреної кулі, що вистрілює з гладкоствольної зброї, використаний, за словами пана Джоунса, заради спрощення конструкції. І дійсно, забезпечити керований політ обертового снаряда, випущеного з нарізного стовбура, було б значно складніше.

Центр ваги кулі знаходиться в її головної частини, а маленькі стабілізатори – в хвостовій, що гарантує стійкість траєкторії (просто згадайте, як летить дротик). Комп’ютерне аеродинамічне моделювання, зазначає дослідник, показує, що застосування такої конструкції призведе до різкого підвищення купчастості стрільби. Так, розсіювання для звичайної кулі (неназваних, на жаль, характеристик) при кілометровій дальності складе 9 м, а для самонавідної (якщо вірити патентній заявці) – 20 см.

Випробування показали, що стабілізатори функціональні при швидкостях до 732 м/с при використанні вільного в продажі пороху. Винахідники впевнені, що спеціально підібраний порох може забезпечити стандартні для армійської вогнепальної зброї швидкості.


Десять сантиметрів у довжину, пластикова гільза, заховані в ній стабілізатори, електронне управління …


Слід від світлодіода кулі, що грає роль трасера ??при нічних випробуваннях, злегка закручується в напівспіраль.