У Житомирському музеї космонавтики поповнилася колекція експонатів

У дні святкування ювілею дня народження Сергія Корольова у Житомирському музеї космонавтики поповнилася колекція експонатів.

До фондів музею передано рідкісні зразки магнітофонів. Такий подарунок зробили колишні співробітники Київського науково-дослідного інституту електромеханічних приладів, де й було розроблено це обладнання.

Що то за диковинки – далі.

Майже десяток магнітофонів – для звукозапису, відтворення і трансформування звуку отримав музей від ентузіастів. Музею передали серійні аналоги магнітофонів, які літали в космос. Таку техніку завод випускав дуже обмеженою кількістю – у межах сотні екземплярів.

Ось цей магнітофон – брат-близнюк пристрою з космічного корабля «Союз»

Наталія Закревська – науковий співробітник Житомирського музею космонавтики: “Всем известная программа «Союз-Аполлон», там размещался в «Союзе» вот такой магнитофон. Это была модифицированная версия Малиша, только он назывался Пигмей. Здесь тоже была сменная касета, она была рассчитана на 2 часа времени. Записувались разговоры”.

Є серед нових експонатів магнітофони без змінних касет, або з касетами які вміщали одразу записуючу і відтворюючі головки. Інші фіксували інформацію не на плівку, а на тоненькі дроти, які й роздивитися важко. Та дбали конструктори й про комфорт у космосі.

Наталія Закревська: “Здесь было 4 дорожки, это был магнитофон с магнитной лентой, на котором можно было слушать музику. Вот они в свободное от работы время, и от космоса, слушали музику”.

Таку техніку завод випускав дуже обмеженою кількістю – у межах сотні екземплярів. Співробітники музею припускають, що отримана техніка в робочому стані. Однак, такі магнітофони не функціонують автономно, аби запустити механізм потрібно відтворити всю систему. Це – в перспективі. І навіть фахівці є. У музеї незабаром може запрацювати унікальна інсталяція.

За матеріалами: tvradiozt.com.ua