У січні ціна на бензин залишиться незмінною, в лютому обіцяють підвищення

Результати роботи роздрібних нафтопродуктових мереж за перші два тижні нового року підтвердили наш недавній прогноз щодо відсутності підстав для підвищення цін на паливо після посилення у січні податкового навантаження на 8,79%.

Як виявилося, оператори мають внутрішні резерви й компенсували підвищення акцизів на величину інфляції за рахунок власної маржі.

Як свідчать моніторингові дані НТЦ «Псіхея», останні сім днів на АЗС Житомирської області ціни на усі види палива залишалися на досягнутих раніше рівнях. Так, низькооктановий бензин марки А-80 пропонується в середньому по регіону по 9,45 грн./л, А-92-й – по 9,97 грн./л, А-95-й – по 10,20 грн./л. Середньоринкові ціни на дизпаливо складають ті ж 9,59 грн. за літр. Фактично стабілізувалися й ціни на скраплений пропан-бутан. У даному сегменті ринку зафіксовано 0,5% падіння ціни до рівня 5,41 грн./л. Як пам’ятаємо, до Нового року газ дешевшав у середньому на 5% щотижнево.

На найближчу перспективу, за словами паливного експерта Юрія Огірчука, сміливо можна прогнозувати збереження стабільності на паливному ринку з можливістю незначної кореляції цін у сторону зниження. Сприяти цьому буде ситуація у дрібному гурті, де на разі спостерігається зниження цін на усі види палива у коридорі 1,3-1,7% за тиждень.

«Разом з тим цінова динаміка на крупногуртовому ринку свідчить про можливість підвищення роздрібних цін на паливо вже у лютому», – каже Ю.Огірчук.

Цистернові партії низькооктану подорожчали за останній тиждень на 3,5%, А-92-го – на 1%, а А-95-го – аж на 7,2%. Імпортний високооктан подорожчав за тиждень у даному сегменті ринку на 5,8%. Суперечлива ситуація у крупному гурті по дизпаливу. Так, якщо вітчизняний дизель за сім днів тут подешевшав на 1,6%, то імпортній, навпаки – добавив у ціні 4,5%.

У цілому вітчизняний паливний ринок залишається здатним до саморегуляції. Однак, більшість роздрібних операторів знаходяться у режимі нервового очікування чергових ініціатив уряду по «вирівнюванню» ситуації на ринку нафтопродуктів.

За словами джерела, в одній з крупних компаній вже у найближчій перспективі подорожчання палива на українських АЗС можуть викликати все зростаючі апетити урядовців. Мова йде про можливе прийняття закону, ініційованого Борисом Колесніковим, згідно з яким планується підвищення акцизів більш ніж у два рази.

Ось тоді, за словами переважної більшості експертів, ціни на бензин та дизель можуть істотно зрости. Пропоноване Мiнiнфраструктури підвищення акцизів призведе до зростання цін на дизпаливо на заправках на 50-60 коп./л, а на бензин – від 20 коп./л.

Радує одне, – законопроект Мiнiнфраструктури ще не розглядався у Верховній Раді.

Юрій Старосілецький