Упродовж новорічних свят 200 підлітків порушили закон

Недитячі результати дитячих канікул із міліцейських зведень непокоять і змушують нагадати про відповідальність дорослих перед дітьми.

Упродовж різдвяних та новорічних свят до територіальних підрозділів міліції Житомирщини було доставлено близько 200 підлітків, 129 з них вчинили адміністративні правопорушення (найчастіше – вживали спиртне на вулиці та у громадських місцях), ще 27 скоїли злочини (як правило, крадіжки).

Упродовж останніх кількох десятиліть критерії, за якими оцінюється успішність людини, кардинально змінилися в сторону матеріальних чинників. А відтак бажання й прагнення особистості часто не відповідають її потенційним можливостям. І якщо дорослий ще може розібратись у ситуації та співставити бажане й дійсне, то діти, дуже часто, не мають чітко сформованого орієнтиру реальної оцінки дійсності.

Імпульсивні бажання мати власні кошти, мобільний телефон, комп’ютер чи ноутбук такий же, як у однокласника, змушують вимагати їх у батьків або ж шукати шляхів задоволення амбіційних потреб. Відсутність у родині взаєморозуміння та взаємоповаги, інших духовних цінностей – і перекіс у сторону матеріальних благ набуває загрозливих масштабів. У залежності від життєвих обставин та дорослих, які поряд, підліток або отримує гроші і самостійно йде розважатись – звідси куріння, вживання алкоголю та наркотиків неповнолітніми, або ж не отримує гроші і йде їх шукати – звідси крадіжки з машин, дач, недобудованих будинків, підприємств і т.д. речей, які згодом можна перепродати або здати на металобрухт.

Сьогодні, констатують працівники кримінальної міліції у справах дітей, до категорії, так званих, кризових сімей потрапляють не лише неблагополучні родини з точки зору їх матеріального, але й морального стану.

«Упродовж вказаного періоду за невиконання обов’язків по вихованню дітей до адміністративної відповідальності 114 осіб. Окрім того, упродовж декількох тижнів січня правоохоронцями зафіксовано 17 фактів втягнення дорослими дітей у пияцтво, 3 – у вчинення злочинів, 10 фактів продажу їм алкогольних напоїв та тютюнових виробів, 9 випадків насильства у сім’ї над неповнолітніми», – розповів начальник ВКМСД УМВС України в Житомирській області Валерій Ратинський.

У Коростенському районі старший друг запропонував молодшому поцупити з двору сусіда мопед. Інший «добродій» покликав з собою 17-річного парубка, щоб викрасти у Житомирі з території підприємства акумулятори. Але найбільш цинічною є наука вітчима, жителя Червоноармійського району, який запропонував 16-річному пасинку разом вчинити крадіжку чужого майна.

Діти, зважуючись на подібні вчинки, у силу певних суб’єктивних та об’єктивних обставин, навряд чи, розуміють правові категорії правопорушення і злочину та покарання за них, а от дорослі просто зобов’язані усвідомлювати ступінь своєї відповідальності перед дітьми і за власні вчинки, і за їх майбутнє.

Алла Ващенко, СЗГ УМВС України в Житомирській області