В Україні хочуть штрафувати за поліетиленові пакети на 1700 грн

Ера целофанових кульків добігає кінця.

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ вирішили дати бій тоненьким одноразовим пакетам, які безкоштовно можна взяти в супермаркетах або купити на ринку, і незабаром вони можуть назавжди зникнути з нашого життя.

У міністерстві розробили законопроект, який передбачає заборонити виробництво, імпорт і розповсюдження пакетів, об’ємом менше 20 л, товщиною – менше 0,025 мм. Винних каратимуть штрафами до 1700 грн.

Проект зараз проходить громадське обговорення, потім його направлять у Верховну Раду, де, як сподіваються у міністерстві, закон приймуть, а в 2013 році він запрацює, пише “Сьогодні”.

Начальник благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіон Олександр Ігнатенко каже, що головне завдання закону – мінімізувати відходи. «Кульки розносить вітром, вони забивають водостічні стоки і русла річок, що призводить до повеней. Також при розкладанні пакетів виділяються токсини і канцерогени. Вони потрапляють у воду, а потім в організм людини і викликають різні хвороби (аж до раку. – Авт.), – говорить Олександр Ігнатенко. – Від кульків вже відмовилися у Франції, Італії, Іспанії, Японії та інших країнах».

На його думку, без маленьких пакетиків можна обійтися: «Середній термін «життя» такого пакета близько 20 хвилин, а розкладаються – 200 років. Звичайно покупці в магазинах сортують по кулькам продукти, а вдома все викладають в холодильник і шафки, а пакети – в урну. Я сам пробував жити без маленьких кульків, продукти відразу клав у великий. Це зручно і екологію не забруднює. До того ж ми не забороняємо біопакети (їх уже почали продавати в Україні, коштують дорожче звичайних у 2 рази. – Авт.), які розкладаються протягом місяця і не залишають шкідливих речовин після себе».

«ЗА» І «ПРОТИ». Думки екологів розділилися – одні повністю підтримують подібну практику, інші – вважають, що закон принесе тільки шкоду. «Ми на правильному шляху! – говорить голова екологічної асоціації «Зелений світ»Юрій Самойленко. – Наступним має стати заборона великих пакетів і пластикового посуду».

А ось еколог Володимир Мальцев вважає, що закон не продуманий: «Альтернатива поліетиленовим пакетам – паперові. Це означає, що будуть вирубувати ліси. Як відомо, виробництво паперу дуже «брудне» (у природнє середовище потрапляють метанол, скипидар, фенол, хлор, сульфат натрію, вапняний пил тощо, що негативно впливає на навколишнє середовище. – Авт.). Потрібно налагодити сортування сміття та розробити систему переробки таких пакетів». У міністерстві пояснюють, що в країні немає коштів на реалізацію проекту з переробки пакетів. А поки будемо чекати, коли з’являться гроші, «кульочки» будуть отруювати природу і здоров’я українців.

Постраждають від прийняття закону в Україні фабрики, які виробляють кульки. «Будуть збитки, може, когось доведеться звільнити з працівників. Але у нас залишається ще виробництво великих пакетів, їх же не будуть поки чіпати», – сказали на одній з них.