В інтернеті завтра відбудеться революція в доменних іменах

12 січня всі охочі почнуть подавати заявки на реєстрацію нових доменних імен першого рівня.

Як ім’я тепер можна буде використовувати практично будь-яке слово – від торгової марки або назви організації до географічних назв.

У результаті список звичних закінчень інтернет-адрес – таких, як .сom, .оrg чи .ru – може доповнитися доменами .рepsi, .London та іншими.

Реформа доменних імен першого рівня викликала неоднозначну реакцію експертів і міжнародних організацій, але американська організація Icann, яка регулює систему найменування сайтів, вважає її необхідною для заохочення конкуренції і свободи вибору в мережі.

У грудні Федеральна комісія з торгівлі США попередила Icann, що розширення списку доменних імен першого рівня “потенційно здатне збільшити кількість випадків зловживань системою і посилити пов’язані з цим проблеми з пошуку інтернет-шахраїв”.

Проти змін також виступила американська Національна асоціація рекламодавців, в яку входять деякі найбільші компанії в США.

Проте колишній глава ради директорів Icann Пітер Денгейт Траш наполягає, що реформа давно назріла.

“Корінні зміни вкрай необхідні, – сказав він Бі-бі-сі. – Сьогодні ніхто б не створив систему доменів для мільярдів користувачів тільки лише з кількома іменами, які у нас були в 1985 році”.

Експерти кажуть, що реєстрація домену коштує досить дорого, тому буде доступна далеко не всім охочим. Одна лише подача заявки обійдеться приблизно в 185 тис. доларів.

“Ймовірно, щоб довести справу до кінця, знадобиться приблизно півмільйона доларів”, – вважає Джонатан Робінсон, член правління компанії Afilias, яка адмініструє такі доменні імена, как.mobi і .іnfo.

Втім, висока ціна реєстрації домену викликала побоювання деяких громадських організацій, які заявили, що тепер їм доведеться витратити чималі кошти для захисту від кіберсквотерів (тобто тих, хто викуповує інтернет-адреси з назвами різних організацій, а потім перепродує їх за вищою ціною або розміщує рекламу).

У грудні агентство Рейтер повідомило, що ООН, Міжнародний валютний фонд і 26 інших міжнародних організацій попросили Icann захистити від кіберсквотерів такі доменні імена, як .іmf.

Вікно, протягом якого можна подавати заявки, закриється в квітні цього року.

Компанії, які допомагають охочим подати заявки на реєстрацію доменних імен, кажуть, що нова послуга користується популярністю – попри її високу вартість.

“Ми вже працюємо над більш ніж 100 заявками, і ця кількість повинна зрости”, – говорить представник однієї з таких фірм Стюарт Дарем.

Крім назв торгових марок, багато мають намір реєструвати як доменні імена першого рівня географічні назви, повідомляє Дарем.

“Обговорюється багато географічних розширень, таких як .London або .Nyc. У них дуже хороші бізнес-перспективи”, – зазначив бізнесмен.

Втім, Денгейт Траш побоюється, що через географію будуть виникати численні спори, оскільки багато міст мають однакові назви.

Наприклад, Веллінгтон є столицею Нової Зеландії, але на Землі чимало населених пунктів з такою назвою. “Є, напевно, 20 або 30 міст, які називаються Веллінгтон”, – говорить Денгейт Траш.

Втім, при цьому він висловлює надію, що Icann зможе створити ефективний механізм врегулювання подібних конфліктів.

З тим, що нова система несе чимало небезпек, погоджуються навіть найгарячіші її прихильники.

“Я б сказав, що це майже напевно позитивні зміни”, – говорить Робінсон з компанії Afilias. Однак, додає він, “вони створюють абсолютно новий тип інтернет-власності, який можна отримувати за допомогою кіберсквотингу”.

На думку ж Дарема, від мережевих шахраїв дуже важко позбутися в принципі.

“Таргани здатні пережити ядерний удар, – говорить експерт. – І деякі кіберсквотери теж від нього не загинуть”.

За матеріалами: bbc.co.uk