Житомирщина оплакує результати новорічних гулянь

На жаль, наші традиції святкування – це нескінченні застілля та рясні дегустації алкоголю.

Без них багато хто вже не може уявити не лише новорічний тиждень, а й будь-які більш-менш значущі свята.

Напиватися в “хлам” у Новорічну ніч, чи обмежитися символічними дозами алкоголю – справа кожного. Видирати з рота чарку ніхто ж не збирається. Пий, скільки влізе. Лікарі відкачають. Якщо пощастить. Тобі, або оточуючим.

Свята закінчуються. Житомирщина підсумовує (а якщо точніше – оплакує) результати гулянь:

1. Одну людину зарізали, другу травмували біля сільського генделика у Житомирському районі;

2. Першого січня у Житомирі у під’їзді будинку невідомі жорстоко побили міліціонера. Мало того – ще й відібрали у нього пістолет;

3. П’янючий молодик порізав ножем двох односельчан в Народицькому районі під час сварки, причин якої він не пам’ятає;

4. Через недогляд п’яної матері 3-го грудня у Баранівському районі задихнулася димом 3-річна дівчинка;

5. У Києві на пустирі знайшли частину знівеченого тулуба мешканця Олевського району Житомирської області, охоронника одного з товариств. Виявилося, під час п’яних новорічних розбірок бідолаху зарізав колега по роботі;

6. Ну і, наостанок, криваве ДТП у селі Велика Волиця: п’янючий водій на Різдво на великій швидкості збив 2 двох дівчат, одна з яких загинула, інша – знівечена. За її життя борються лікарі.

Де є початок, буде й кінець. Все починається з малого. Дорога може бути або вниз, або вверх. Алкоголь – якраз те, що тягне донизу. Найпаскудніше, що тягне не лише того, хто п’є, а й забирає з собою безневинних.

Цікаво, чи реально повернути українцям підзабуті традиції, хоча б частині з нас перестати плазувати перед ідолом споживацтва, не ганьбитися, згадати (усвідомити), що живемо один раз і бути відповідальними за цей Божий дар…? Чи точка неповернення вже пройдена?

____________________________________________________________________________

Цей новий рік для житомирських лікарів позначився напливом новорічних пацієнтів. У лікарнях – “аншлаг” – зламані носи, щелепи, колоті і різані рани, переломи, алкогольні інтоксикації, активізовані на тлі непомірного споживання алкоголю “білі гарячки”, через переїдання – гастрити і виразки, гіпертонічні кризи, інші серцево-судинні хвороби, печінкові недостатності.

Ситуацію вивчали журналісти “Союз-ТВ”:

Отож, найзастільніші свята проходять. Попереду Старий Новий рік та Водохреща. Хтось може дати гарантію, що “народ прозріє” і подібного буде менше?

Сергій Фещенко