Відміна попередження при проведенні планових перевірок – новий спосіб тиску на бізнес

Скасування попередження при проведенні планової перевірки дасть чиновникам в руки ще один інструмент для знищення підприємців.

Про це заявив співголова Громадянського руху «Вперед!» Руслан Секела. За його словами, така ініціатива уряду призведе до погіршення інвестиційного клімату в Україні і жодним чином не направлена на зближення вітчизняного законодавства із європейським.

«Законодавчо закріплене право проводити планові перевірки вже ставить підприємця одразу на одному рівні з правопорушником, який має виправдовуватись перед контролюючими органами.

В усьому світі існує презумпція невинуватості, в Україні ж на всіх дивляться як на злочинців. Якщо Верховна Рада підтримає ініціативу Кабміну і скасує попередження при проведенні планових перевірок, підприємці мають готуватися до нової хвилі репресій та поборів», – сказав він.

За словами Руслана Секели, для поліпшення інвестиційного клімату в Україні на законодавчому рівні необхідно скасувати проведення планових перевірок і залишити тільки позапланові, які проходитимуть за наявності обґрунтованих підозр у порушенні законодавства.

Це, на його думку, дозволить підприємцям не витрачати час на невмотивовані перевірки, а посадовці зможуть використати звільнений час на боротьбу зі справжніми порушниками.

«Зараз влада створює в Україні поліцейську державу, коли кожного громадянина можуть перевірити просто так, без усяких підстав. Ми вимагаємо відмінити планові перевірки, а не спрощувати механізм їхнього використання для чиновників. Тільки за таких умов українське законодавство насправді наблизиться до європейського у площині ведення бізнесу», – сказав він.

____________________________________________________________________________

Нагадаємо, Кабінет Міністрів подав до парламенту проект Закону, яким пропонується вилучити із законодавства норму щодо письмового попередження за 10 днів суб’єктів господарювання про проведення планових заходів, пов’язаних з перевіркою законодавства про захист прав споживачів або з контролем якості та безпеки продукції.