За недопалок на асфальті доведеться платити 850 гривень

На вулицях, можливо, стане чистіше.

В Україні вирішили ввести штрафи за кинуті на вулиці мимо урни недопалки, обгортку від цукерки та інше сміття. Такий законопроект зареєстрували нардепи відразу від декількох фракцій. Серед ініціаторів є і Віктор Янукович-молодший.

Один з авторів документа, некурячий нардеп-комуніст Євген Царьков, розповів, що у проекта є непогані перспективи. Якщо закон буде прийнятий, то за кинутий на тротуар “бичок” порушникові доведеться викласти до 850 гривень! “Я заради інтересу поговорив з парламентськими прибиральницями і тими, хто мете вулиці. Вони мені сказали, що “бички” викидають на асфальт практично всі – і ті, хто виходить з “Мерседесів”, і ті, хто ходить пішки. В ідеалі законопроект потрібно прийняти в тому вигляді, в якому він є зараз, – сказав Царьков. – Але багато обуряться. Скажуть, що це змусить міліціонерів влаштовувати засідки у смітників, щоб нажитися. Про це ми поговоримо з правоохоронцями”.

За словами Царькова, також законом передбачено покарання для тих, хто вивозить будівельне сміття на околиці, а не на звалище (до 1700 гривень – Авт.)

Прості українці відреагували на законопроект по-різному. “Ідея непогана. Бачити на гарних вулицях недопалки і пляшки образливо. Якщо когось навіть прилякають штрафом, то це вже буде уроком. Правда, для міліціонерів з’явиться новий привід вимагати хабар”.

ЯК У НИХ. Автори “чистої революції” взяли на замітку досвід інших країн. Наприклад, те, що в самому охайному місті планети, Сінгапурі, домоглися блиску вулиць завдяки штрафам за недопалки 650 доларів. А в Лондоні кинутий на тротуар “бичок” обійдеться в 160 доларів. Виручка від штрафів йде на закупівлю нових урн і фінансування антитютюнових кампаній, пише “Сьогодні”.