Житомирська прокуратура викриває факти незаконного рішення комітету з конкурсних торгів комунальної установи облради

За втручання прокуратури упереджено незаконне використання бюджетних коштів у сумі понад 9 мільйонів гривень.

«Прокуратура міста Житомира встановила, що рішення комітету з конкурсних торгів обласної комунальної установи “Житомирський обласний перинатальний центр” Житомирської облради, яким визначено виконавця робіт з ремонту двох корпусів центру, прийняте із грубим порушенням діючого законодавства», – розповідає Репортерові Житомира прес-служба прокуратури Житомирської області.

«Комітетом не проведено передбаченої законом конкурсної процедури. Рішення обґрунтоване тим, що відкриті торги оголошені наприкінці жовтня і при проведенні тендеру за всіма правилами неможливо встигнути до кінця року освоїти виділені з бюджету кошти», – повідомив прокурор міста Житомира Ілля Титарчук.

При цьому тендерний комітет послався на норму Закону України «Про здійснення державних закупівель», згідно якої закупівля в одного учасника застосовується як виняток у разі нагальної потреби за особливих економічних чи соціальних обставин, які унеможливлюють дотримання процедури конкурсних торгів.

Але комітетом невірно застосоване вказане положення, оскільки даний випадок не належить до обумовлених законом обставин (зокрема, випадків, пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру).
Проте про необхідність проведення процедур закупівель Житомирському обласному перинатальному центру було відомо з березня 2011 року – з часу прийняття Кабінетом міністрів України рішень про формування проектів створення перинатальних центрів, напрямів та прогнозованих обсягів фінансування.

Враховуючи вищевикладене, прокуратура внесла протест на незаконне рішення комітету з конкурсних торгів обласної комунальної установи «Житомирський обласний перинатальний центр», щоб упередити незаконне використання бюджетних коштів у сумі понад 9 мільйонів гривень.

На даний час протест задоволений, а вищевказане рішення скасовано.