Житомирські футболісти, вигравши в донецького «Шахтаря», завоювали Кубок

Вчора Репортер Житомира запустив проект «Футбольна Житомирщина. Сторінки минулого».

Житомиряни одразу після Євро-2012 окунуться у святкування сторіччя місцевого футболу. Тож, Репортер Житомира продовжує згадувати наше славне футбольне минуле. Нагадуємо, до святкування сторіччя житомирського футболу залишилось 182 дні.

КОМАНДА МАЙСТРІВ

У другій половині 1950-го року «Динамо» почало втрачати позиції, а із створенням у Житомирі команди майстрів у 1959-му взагалі занепало. Тоді ж на авансцену вийшов «Шахтар» із Коростишева, котрий виграв Кубок УРСР серед КФК й дістався півфіналу аматорського Кубку СРСР. Тим часом, житомирська команда майстрів «Авангард», основа котрого була сформована з випускників київської ФШМ, розпочав виступ у другій зоні Класу Б першості Радянського Союзу, посівши у дебютному сезоні дев’яте місце. Потім команда кілька разів міняла назву – «Полісся» (1960-1966, 1989-1991, 1997-2005), «Автомобіліст» (1967-1976), «Спартак» (1977-1988), «Хімік» (1992-1997). І саме під прапором «Автомобіліст» житомиряни здобули свої найбільші успіхи на республіканському рівні.

ПЕРШІ ТРІУМФИ

На початку 1967-го до Житомира приїхав молодий, але вже іменитий наставник Віктор Жилін, перед яким одразу було поставлене високе завдання – вихід у Клас А. «Автомобіліст» мети досяг: спочатку виграв свою зону, а потім і всеукраїнську фінальну «пульку», випередивши сєверодонецький «Хімік», кременчуцький «Дніпро», харківське «Торпедо», кадіївський (нині – стахановський) «Шахтар» і черкаський «Дніпро». Іншими словами, формально житомирські футболісти стали чемпіонами УРСР! А шістнадцять гравців команди отримали статус майстрів спорту. Вдома команду, що поверталася з тріумфом із Сєверодонецька, зустрічали немов народних депутатів.

КУБКОВИЙ УСПІХ

Наступне велике досягнення «Автомобіліста» припало на 1972-ий рік, коли команда під керівництвом Миколи Сюсюри завоювала Кубок УРСР. На шляху до тріумфу житомиряни здолали на виїзді рівненський «Авангард» (3:1), удома – «Чернігів» (2:1) та полтавський «Будівельник» (1:0), а в півфіналі в гостях був переможений бронзовий призер першої союзної ліги одеський «Чорноморець» (2:1). Далі – більше, у вирішальному поєдинку, що пройшов на київському Республіканському стадіоні, капітулював донецький «Шахтар», який уже оформив путівку до вищої ліги чемпіонату СРСР. Єдиний гол забитий на першій хвилині додаткового часу Анатолієм Котовим.

Схожі статті:

Які були перші удари по футбольному м`ячу в Житомирі?

Якщо хочеш безкоштовно поїхати на один з матчів Євро -2012 за участі зібрної України, приймай участь у конкурсі!