Бензин у Житомирі до весни не дорожчатиме, – паливний експерт Юрій Огірчук

Рекордно низькі температури повітря у всіх регіонах України значно вплинули на торгівлю нафтопродуктами.

Кількість авто на дорогах країни скоротилася на 20%. Незвичні морози змушують переходити на «арктичні» марки нафтопродуктів, підвищуючи тим самим їх середні ціни в гурті й роздробі.

Бояться сильних морозів не тільки люди. При низьких температурах й автомобілі починають виходити з ладу. Зимові несправності трапляється однаково як в автомобілів на дизпаливі так і бензині. Однак проблем буде менше, якщо користуватись якісним пальним. Воно не замерзає. Мова йде про бензин та дизель класу Євро-4 чи Євро-5.

То що, переходимо на нафтопродукти марковані, як «євро»? А чому б і ні! Тим паче, що президент Асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук запевняє у тому, що, оскільки сьогодні фіксується суттєве падіння обсягів споживання бензину, пов’язане з несприятливими погодними умовами, навряд хтось із операторів піде на підвищення цін. За словами експерта, операторам навпаки необхідно створювати умови для того, щоб продати ті обсяги бензину, які в них є.

Однак, за моніторинговими даними НТЦ «Псіхея», минулий тиждень приніс житомирським автомобілістам неприємність у вигляді помітного здорожчання євро палива – бензин А-95 у євро виконанні подорожчав на 1,3% – до 11,20 грн./л, дизель в даному сегменті ринку зріс в ціні ще суттєвіше – на 2,2% й пропонується зараз у середньому по 10,88 грн./л.

Змінилась цінова динаміка й на ринку скрапленого газу – за тиждень літр пропан-бутану у Житомирській області подорожчав на 0,5% – до 5,28 грн. При цьому ціни на звичайне паливо не зазнали змін. А-80 все ще заливають по 9,38 грн./л, А-92 – по 9,91 грн./л, А-95 – по 10,13 грн./л, ДП – по 9,58 грн./л.

При цьому, на жаль, багато вітчизняних операторів виявилися не готові до холодів, адже часто навіть нібито «зимовий» дизель на їх АЗС не витримав холодів і замерзав. Нечисленні запаси «арктичного дизеля», який не замерзає до -50°С, розмітають миттєво, хоча він і подорожчав у роздробі.

Радує лиш те, що за даними Гідрометцентру, екстремальні холоди вже відходять – буде просто «нормальна зимова погода». Можемо розслабитися?

На думку паливного експерта Юрія Огірчука, сьогодні можна прогнозувати, що бензин до весни не дорожчатиме. Мало того, у другій декаді лютого варто очікувати нового подешевшання. Цього разу в дрібних мережах автозаправок. Орієнтовно на 3-5 копійок за літр.

Проте такі мережі, як ОККО, WOG та Shell можуть знизити ціну лише на кілька копійок, або ж і зовсім не змінювати цінники, адже торгують більш дорогим імпортним пальним, крупногуртові партії якого зараз дорожчають на 1-1,5% за тиждень.

Разом з тим, побоювання росту нафтових котирувань на спекуляціях навколо Ірану забезпечать нестійку стабільність паливного ринку країни найближчим часом і відкриють перспективи росту цін на ньому надалі.

Юрій Старосілецький