Чому останнім часом на Житомирщині вилучають так мало наркотиків і за які «заслуги» судять екс-начальника обласного ВБНОН Сергія Дзюбенка з піввідділом підлеглих

Те, що робиться у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків в країні і зокрема в Житомирі – таємниця за сімома печатками.

Наркотики – найкримінальніша галузь злочинного світу. Смерть, яку обмінюють на гроші. Афішувати тут нічого.

Звісно, заробляти на хліб насущний таким способом можуть лише люди, яких совість, можливо, ніколи й не мучила. Ловити негідників, які виготовляють і збувають наркоту – завдання міліції. Просто сказати «ловити»… Питання як і кого?

Останніми роками на Житомирщині чи не щомісячно лунала інформація про розкриття житомирськими правоохоронцями справ, пов’язаних із затриманням кур’єрів та вилученням крупних партій наркотиків.

Наведемо окремі приклади результатів роботи БНОН УМВС в області, за 2009-2010 роки про які широко була проінформована громадськість не лише Житомирщини, але всієї України.

1. У 2009 році працівники БНОНу УМВС затримали організоване злочинне угрупування з міжнародними зв’язками на території Житомирської та Київської областей, яке займалося збутом героїну. Було затримано не лише реалізаторів наркотиків, а й самого наркокур’єра в аеропорту «Бориспіль», який привіз героїн з Туреччини.

З незаконного обігу було вилучено майже кілограм цього засобу, що за цінами «чорного» ринку важить майже мільйон гривень. Ліквідовано стійкий канал надходження героїну в Україну. Нещодавно всі троє членів злочинної групи засуджені до різних термінів позбавлення волі.

2. В той же рік цим же відділом затримано організоване злочинне угрупування наркоділків, і знову з міжнародними зв’язками. Наркозбувальники – вихідці з Таджикистану. Вони налагодили постійний маршрут доставки героїну з Афганістану через територію Таджикистану і Російської Федерації в нашу державу. Злочинну групу затримали у Києві під час отримання чергової партії наркотиків вагою 2 кілограми. Суд над останніми майже завершено.

3. Не менш резонансним є і виявлення та знешкодження в 2010 році підпільної нарколабораторії, яка діяла на території одного з районів Житомирської області. В центрі селища міського типу злочинці розгорнули таку «діяльність», що і досвідчені оперативники здивувались таким обсягом оборудок у сфері незаконного обігу наркотиків.

При затриманні злочинців з незаконного обігу було вилучено 300 кілограмів макової соломки і 11 – літрів опію. Це не 1 кілограм і не 2 міліграми, а справді дуже крупна партія, реалізація якої на теренах області завдала б величезної шкоди здоров’ю людей, втянутих в наркоманію і збагатила б негідників. Вартість вилученого – півтора мільйона гривень. Але справа не у цьому – злочинців зупинено.

4. У грудні 2010 року працівники ВБНОНу УМВС України в Житомирській області затримали злочину групу, яка на території України розповсюджувала кокаїн. До речі, вилучення останнього на території області було рідкістю, тому що вживання цього наркотичного засобу є прерогативою «мажорів».

Працівники БНОН затримали і споживачів цього наркотику і збувачів – кур’єрів, які доставили його з Королівства Іспанія. З незаконного обігу було вилучено 200 грамів кокаїну, вартістю 40 тисяч доларів США.

Стоп!

І тут приходить той самий грудень 2010-го року. 15 грудня співробітниками служби внутрішньої безпеки затримано 2-х офіцерів житомирського обласного ВБНОН (лейтенанта і старшого лейтенанта) за підозрою в отриманні $ 15 тисяч хабара за непритягнення до кримінальної відповідальності. Йшлося про те, що міліціонери вимагали грошей у родичів затриманого наркомана, обіцяючи уникнення покарання для затриманих. Одного з «міліціонерів-вимагальників» затримали бійці «Сокола» на трасі Житомир-Бердичів поблизу повороту на Зарічани.

Арешти продовжились. 18 грудня в Бердичеві затримали третього за рахунком співробітника цього відділу. Йому інкримінували те, що той незаконно випустив на волю затриманого за підозрою в причетності до торгівлі наркотиками. Через день 20 грудня, був затриманий ще один житомирський міліціонер. За версією обвинувачів він зловживав посадовими повноваженнями, «підкидав» наркотики.

Зрозуміло, що арешт майже всього відділу не віщував нічого доброго його начальнику. Так і сталося: після затримання за підозрою у хабарі $ 15 тисяч двох офіцерів цього відділу, в ході досудового слідства встановлено, що порушував чинне законодавство також і начальник ВБНОН УМВС в області Сергій Дзюбенко. На підставі встановлених проти нього фактів порушено кримінальну справу за частиною 3 статті 364 (зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Однак, обвинувачений на виклик до слідчих органів не з’явився і про своє місце перебування не повідомив. Перед новим 2011-м роком 30-го грудня його оголосили у розшук, а через 14 днів він сам прийшов у міліцію. Його заарештували.

Формулювання обвинувачення, яке пред’явили Дзюбенку: «Використовуючи авторитет займаної ним посади та зловживаючи службовим становищем, з метою штучного нарощування показників у роботі та отримання хабарів за сприяння в уникненні кримінальної відповідальності за розповсюдження наркотиків, начальник ВБНОН обласного управління міліції давав незаконні вказівки своїм підлеглим – працівникам ВБНОН підбурювати інших осіб до вчинення вказаних злочинів».

Начальника з піввідділом «закрили». Розставити всі крапки над «і» обіцяла прокуратура. Гучну прес-конферецію скликали тодішні керманичі обласної міліції та прокуратури – Юрій Івакін та Микола Франтовський. Всі очікували на скандальні подробиці протиправних діянь «перевертнів у погонах».

– Я дав пряму команду: зайнятися збувальниками і незабаром вони були затримані і вони почали давати свідчення про те хто і як їх прикриває. Ми зустрілися з прокурором області, обговорили всі ці питання і зійшлися на думці, що ці люди повинні бути за гратами, – сказав тоді Івакін. І це все, що почула громадськість.

Репортер дізнався, що

Сергій Дзюбенко займав свою посаду 10 років. В Україні на той час так довго в кріслі обласного начальника ВБНОН ніхто не перебував. Неодноразово зазначалося, що за останні роки Житомирщина входила в п’ятірку кращих областей України за результатами боротьби з незаконним обігом наркотиків. А за обсягами виявлених наркотиків в певний час навіть випереджала такі області як Дніпропетровська, Луганська, Харківська, Львівська та АРК Крим. І це при тому, яка у них ситуація з наркоманією, а яка у нас. Дзюбенко власник багатьох відомчих грамот і нагород.

Останнім часом про розкриття резонансних справ, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків на Житомирщині не чутно. Вилучили нещодавно 12 кілограм макової соломки, але це небагато. Раніше вилучали і по 100 і по 200. Сьогодні ВБНОН Житомирщини з передових місць в Україні скотився на рівень 18-20-го місця серед областей.

Не вірите? Давайте в цифрах

За 2010-й рік. Вилучено 798 кілограми 603 грами наркотичних речовин. З них 629 кілограм (+ 58,2 %) макової соломки, 159 кілограм 774 грам (- 59,7 %) марихуани, 601 г (+ 100 %) гашишу, 8883 грам (+ 3 рази) опію, 217 г (+ 72 рази) кокаїну, 74 г (+ 100 %) метадону, 20,3 г (- 99,2 %) героїну та 2679 гр. (+ 2 рази) синтетичних психотропних речовин. До кримінальної відповідальності за скоєння наркозлочинів у загальному притягнуто 863 (- 10,8 %) особи, у тому числі пов’язаних зі збутом наркотиків – 293 (+ 36,9 %).

Накладено арешт на майно наркоділків на суму 6 595 162 гривень. Відшкодовано збитків у розмірі 278 736 грн. По 3-х кримінальних справах судами винесено вироки щодо підтвердження вчинення у складі ОЗГ. Це показники роботи «арештованого» відділу Сергія Дзюбенка з яких можна побачити що у попередньому 2009-му році за деякими показниками кількість виявлених наркотиків була ще більшою.

Тепер 2011 рік. За увесь рік на території області вилучено 159 кілограмів наркотичних засобів, що у п’ять разів менше ніж у попередньому році. З яких 24 кілограмів макової соломи, що у 26 разів менше ніж у минулому, 1 кілограм 618 грам опію – мінус 5 разів, 86 кілограм 193 грами марихуани – мінус 36% від показників 2010-го, 474 грами синтетичних психотропних речовин – мінус 5 разів, 107 грам важких наркотиків (мінус 2,9 раза). Арештовано майна наркоділків на суму 4 млн. 124 тис. грн. (- 37,4%).

За цілий рік не задокументовано жодного факту використання коштів, отриманих від незаконного обігу наркотиків (ст. 306 КК України).

Цифри взяті за матеріалами звітів житомирського ВБНОНу на підсумкових колегіях МВС України в 2010-2011 роках.

____________________________________________________________________________

Цією статтею ми нікого не судимо

Різке зменшення показників вилучення наркотичних речовин на Житомирщині можна пояснити недосвідченістю нового складу ВБНОН області, штат якого змінився на 80% та не тривалим часом їх перебування на займаних посадах. Робота, специфічна і те, яким чином Дзюбенко досягав високих показників розкриття злочинів і вилучення великих партій наркотиків відомо невеликій кількості людей.

Ми наголошуємо на тому, що результат був. Яким чином він був досягнутий? Кажуть, що Дзюбенко примушував своїх підлеглих підкидувати наркотики для штучного нарощування показників розкриття. Але якщо звернути увагу на кількість вилученого, складно повірити, що стільки можна було підкинути, правда? Мова йде про сотні кілограмів вилученого, а не про шприц, наповнений речовиною коричневого кольору…

Репортерові Житомира вдалося зібрати декілька відгуків про стиль роботи «закритого» екс-начальника ВБНОН. Кажуть, що він спрямовував свою роботу і роботу підлеглих на викриття великих партій наркотиків. Якими методами? Ми не знаємо.

Можливо, в якійсь частині вони ставали на межу переступу законодавства. Але ж був результат! В кінці-кінців, що важливіше – розкрити наркоканал і врятувати регіон від реалізації крупної партії наркоти, чи, дотримуючись всіх букв закону впустити негідників і цим самим стати непрямим посібником злочину? Очевидно, тут не лише моральний вибір, а й показник професіоналізму.

Тепер щодо обвинувачення. З джерел Репортера відомо, що на судові засідання, які в ці дні проходять по справі екс-начальника обласного ВБНОН Сергія Дзюбенка і його підлеглих не з’являються особи, які є свідками, на яких обґрунтовувалось обвинувачення обласної прокуратури. Частина з свідків – обвинувачені особи у торгівлі наркотиками, яких і затримував та через суд доказував їх вину відділ БНОН, яким керував Дзюбенко.

Ще нам відомо, що частина свідків відмовляється від попередніх показів. Не все гаразд і з доказовою базою першого арешту, коли затримали двох працівників ВБНОН а потім зацікавилися методами роботи їх керівника.

____________________________________________________________________________

Звісно, «зачепи будь-кого» і можна знайти достатньо, щоб його засадити за грати. Була б чиясь воля. Але враховуючи величезні за нинішніми результатами показники вилучення наркотиків, які демонстрував попередній ВБНОН на чолі з Сергієм Дзюбенком, чи не можна було б суворому обвинуваченню прийняти цей факт за пом’якшувальну обставину?

Сергій Фещенко