На день Святого Валентина активізуються комп’ютерні віруси

Зловмисники активно використовують тему Дня Святого Валентина для розповсюдження шкідливого програмного забезпечення.

В результаті атак кіберзлочинців десятки тисяч користувачів втрачають фінансові кошти і конфіденційну інформацію, говориться в повідомленні компанії Eset, міжнародного розробника антивірусного ПО, експерта в галузі захисту від кіберзлочинності та комп’ютерних загроз.

За даними компанії Eset, найбільш небезпечним середовищем для проникнення «тематичного» вірусу на комп’ютер залишаються соціальні мережі. На їх частку доводиться близько 60% заражень подібними загрозами.

Для розповсюдження зловмисного ПЗ кіберзлочинці використовують методи соціальної інженерії, в результаті чого користувач сам встановлює шкідливі програми або сприяє їх проникненню на ПК.

При цьому найбільшу загрозу представляють повідомлення з посиланнями від уже заражених друзів, різні додатки, присвячені дню всіх закоханих, а також короткі посилання виду bit.ly, поширювані зловмисниками з привабливим приводом для переходу.

Ще одним способом розповсюдження шкідливих програм, присвячених популярній тематиці, є просування шкідливих сайтів в пошукових системах (близько 20% заражень).

Так, наприклад, при пошуку подарунка на День Святого Валентина в топі видачі пошукової системи можуть виявитися посилання на небезпечні сайти або навіть інтернет-магазини, які залишать покупця і без фінансових коштів на рахунку, і без подарунка.

Заразити комп’ютер в День Святого Валентина можна і через електронну поштову скриньку, на яку може прийти вітальна листівка або признання в любові від невідомого шанувальника, а також вигідну пропозицію покупки подарунка, повідомляє cnews.

Як правило, подібні повідомлення мають посилання на сторонній ресурс, завдяки переходу на який в систему проникає шкідлива програма. На подібний вектор атаки доводиться до 15% всіх заражень.

«Використання гучних інформаційних приводів, як і раніше залишається ефективним способом розповсюдження зловмисного ПЗ. При цьому найчастіше зловмисники поширюють троянські програми, спрямовані на крадіжку персональних даних, – зазначив Олександр Матросов, директор Центру вірусних досліджень і аналітики компанії Eset. – Кіберзлочинці йдуть на різні хитрощі, щоб переконати користувачів та спровокувати установку шкідливої програми. Нерідко це призводить і до втрати фінансових коштів».