Рейд, після якого “шкребуть кішки”: як живуть неблагополучні сім’ї Житомира

Маму, як і Вітчизну не обирають… Добре це чи погано – не нам судити.

Ми живемо в одному краї, кажемо, що любимо земляків. Кожен живе як може і як у нього виходить. Один чесно, іншому подобається “народна мудрість”: не обдуриш – не проживеш. Одному дається багато й одразу, а потім так само забирається, іншому доводиться пройти довгий шлях до мети. Скільки людей – стільки доріг. Ми звикли дивитися, як живуть багаті і потай заздрити їм. Але є у нашій області люди (і їх багато), які живуть у такій бідності і такому неблагополуччі, що дивитися на це несила.

Іванна Росоловська співробітник прес-служби УМНС у Житомирській області, виконуючи завдання служби побачила на власні очі, як живуть неблагополучні сім’ї Житомира. Іванна разом з співробітниками управління Держтехногенбезпеки в Житомирській області, служби у справах дітей Житомирської міської ради та кримінальної міліції у справах дітей здійснила рейд. Його мета – попередити пожежі. Після того як вдарили морози, люди почали цілими сім’ями гинути у вогні. Перша причина – несправність пічного опалення. Найчастіше горять будинки, у яких проживають сім’ї, в яких п’ють горілку.

– Першим об’єктом відвідин став приватний будинок в мікрорайоні Богунія. Вузенькою стежиною, протоптаною у сніговому заметі дістаємось пункту призначення, – ділиться своїми спогадами про рейд Іванна. – Перше, що кидається в очі – похилений дерев’яний паркан.

Вікна забиті поліетиленовою плівкою, але, що радує, що хоч скло є.

У 4- х кімнатах проживає шість дорослих та четверо дітей. Серед кімнати в інвалідному візку нас зустрічає 10 – річний Максим.

Не зважаючи на страшний діагноз (ЦРБ), привітний та усміхнений

Поряд з ним сидить мама Оксана, проте очі хлопчика зверненні до бабусі Катерини. З раннього дитинства саме вона займається здоров’ям та вихованням дитини, навчила Макса віршів та пісень. «Тільки Максим і тримає мене на світі» – стверджує старенька.

В сусідній кімнаті спить 5-річна Вікторія, сестричка хлопчика. Тут на порозі з’являються два маленьких бешкетники: 5-річний Сашко та 4-річний Даня. Отримавши від нас по цукерці братики слухняно вмощуються на дивані. Трішки замурзані, зате тепло одягнені починають з цікавістю розглядати «непроханих гостей». Запитую у Сашка, яка його улюблена страва, каже, що «зарані яйця», а Данилко відповідає, що любить «калтоску».

На запитання про сірники і запальнички, хлопці стверджують, що про заборону в курсі. Мама малечі запевняє, що в них все добре: на новорічні свята ходили до центральної ялинки, були в драмтеатрі на святковій виставі. Додає, що палить, але дітей навчає іншого.

Незважаючи на те, що вхідні двері з середини вкриті інеєм в хаті тепло, котел працює на природному газі. На всякий випадок є ще й пічка, яку при потребі можна натопити дровами. Хоча попередньо прийдеться її трішки відремонтувати… Електромережа в оселі теж в задовільному стані, та не заважало б «прикрасити» плафонами лампочки освітлення.

Під одним дахом людей поєднують заплутані родинні зв’язки, та запевняють, що миряться. Обидві жінки крім цих, мають ще старших дітей, які проживають з бабусями. На обличчях, мам, що йдуть «на поправку» добре збереглись сліди впливу алкогольних напоїв. Представники служби у справах дітей кажуть, що це «слухняні клієнти» їхнього обліку, і якщо їх контролювати, то живуть нормально і права своїх чад не порушують.

Вручивши наостанок мешканцям пам’ятки з правилами безпечної поведінки та застереживши їх бути пильними при використанні відкритого вогню та електроприладів, зі спокійною душею ми вирушаємо далі.

… Двері однокімнатної квартири відкриває молода жінка, Альона. Побачивши нас бідкається, що в хаті не прибрано – мов якраз затіяла прання. В кімнаті стоїть великий диван, є телевізор та піаніно.

На поличках шафи, де звичайно стоять сервізи, складені дитячі речі

Всі наявні меблі заставлені м’якими іграшками. Житло вона винаймає за 700 гривень плюс оплата за електроенергію. Звичайно бажає кращого стан стін у квартирі. На кухні вони просто поштукатурені.

З покриттям підлоги – катастрофа

У коридорі насторожують обвислі проводи, але з’ясовуємо, що це від дзвінка та телефонної лінії. Проживає Альона з двома донечками, віком 4 та 3 роки.

Старша дівчинка довго та уважно розглядає вручені нами кольорові плакати з пічками, запальничками, димом та полум’ям

Запитую чи можна гратись сірниками, відповідає, що «так». Мама відразу перечить, жаліється, що і розказує, і по руках б’є, а істину «вбити» не може.

Розповідаємо про випадок в селищі Городниця, на обличчі жінки непідробний жах та хвилювання. Запевняє, що ніколи не залишає дітей наодинці, навіть сьогодні попросила сусідку купити хліба, щоб малеча не лишилась без догляду. Раніше жінка зловживала спиртними напоями, а зараз прикладає максимум зусиль аби забезпечити всі умови проживання своїм донечкам.

З цієї домівки ми виходимо кожен зі своїми думками – дуже хочеться вірити словам молодої мами, проте десь у глибині душі все ж таки «шкребуть кішки». В пам’яті залишились слова дітей про те, що сірниками бавитися можна. Дуже хочеться сподіватися на те, що наші бесіди про безпечне поводження у побуті та на вулиці найдуть своє відображення в повсякденні цієї родини.

Адже, багато чого залежить від матері – як мати навчить та який приклад покажить. Одне звучання слова «мама» – викликає любов і добрі спомини, бо тільки мама може допомогти у важку хвилину, прийняти правильне рішення і просто підтримати, коли зовсім важко на душі.

– Нещодавно спостерігала по телебаченню, як відповідні служби намагались забрати дітей у горе-матері, яка всі «дитячі гроші» тратила на спиртне, – розповідає Іванна. – Маленька дівчинка, приблизно 3-х років, заявила представникам влади: «Я щас вас всех здесь поубиваю». В момент своєї погрози вона була повністю роздіта, як і її братики та сестрички, бо мама лінувалась прати одяг. Голодні і голі за своїх мам діти стоять до останього.

Чому ж дорослим не вистачає сили волі і совісті просто любити та опікати своїх кровиночок? Чому ж жахлива статистика із загибеллю дітей на пожежах через бездогляд з боку батьків не зменшується? І ще багато-багато Чому?

____________________________________________________________________________

Дорогі батьки! Перш ніж обрати свою життєву позицію, пам’ятайте: рано чи пізно ваша дитина буде наслідувати саме ваш спосіб життя, а не сусідський. Тому подбайте, щоб ви стали для неї достойним, благородним, а головне безпечним прикладом для наслідування.

Серце матері – це безодня, в глибині якої завжди знайдеться прощення. Але не шукайте пробачень в заплаканих дитячих оченятах – на дні зруйнованого дитинства. Бережіть своїх дітей та завжди, у кожну мить дбайте про їх безпеку та благополуччя!

Якщо вдуматися в цифри, то сумна статистика вмить переростає у крик душі:

cьогодні в службі у справах дітей Житомирської міської ради на обліку перебуває понад 520 дітей, з них 427 – діти-сироти та діти позбавленя батьківського піклування, ще 100 дітей опинилися у складних життєвих обставинах.