У високосний рік гриби не збирають

З високосним роком пов’язано багато повір’їв, прикмет і забобонів.

Він лякає і викликає цікавість, розбурхує уяву і асоціюється у багатьох з п’ятницею 13. Втім, деякі, навпаки, вважають, що саме високосні роки – найщасливіші.

Прикмета перша: у високосний рік не можна одружуватися

Вважається, що шлюб, укладений у високосний рік, не буде щасливим – він або швидко розпадеться, або хтось із подружжя рано овдовіє, або молодята будуть погано уживатися разом і тому незабаром після весілля почнуть зраджувати один одного.

Насправді статистичного підтвердження подібної прикмети немає. Узаконені у високосний рік шлюби розпадаються не частіше і не рідше, ніж в інші роки.

Прикмета друга: високосний рік людей косить

Вважається, що у високосний рік підвищена кількість смертей. Однак і ця прикмета не знаходить свого підтвердження. Просто, як і з п’ятницею 13, на подію у високосний рік більше звертають увагу саме через його погану славу. Обов’язково знайдеться той, хто пригадає, що у високосний рік втратив когось з друзів, родичів, знайомих чи сусідів. Можна подумати, що нічого подібного в інші роки не відбувається …

Прикмета третя: у високосний рік природа «бунтує»

Вважається, що у високосний рік відбувається більше стихійних лих. І тут знову винні забобони. Людей хлібом не годуй, дай тільки в якій-небудь напасті закономірність знайти.

Прикмета четверта: у високосний рік не можна нічого змінювати

Вважається, що будь-які зміни у високосний рік згубні і безперспективні. Прикмети не радять міняти роботу, місце проживання, навіть колір волосся. Так само, як, згідно забобонам, не варто розлучатися і взагалі міняти партнера.

Об’єктивного обгрунтування цієї прикмети знову ж таки не існує. Зате можна піти від протилежного – якщо вас не влаштовує зарплата на старому місці роботи, а вам пропонують нову, цікаву і високооплачувану, ви що ж – відмовитеся? Тільки на підставі того, що це пропозиція надійшла до вас у високосний рік? Навряд чи. А подальший розвиток подій буде залежати тільки від вас, від вашого професіоналізму і трохи від удачі.

Прикмета п’ята: у високосний рік не можна нічого починати

Вважається, що у високосний рік не можна починати бізнес, будівництво будинку і лазні, робити великі покупки і вкладати гроші в що б то не було.

З точки зору астрології ця прикмета виправдана, тому що високосний рік починає чотирирічний цикл, і якщо ви підійдете до свого почину безвідповідально, то затіяне вами велика справа просто провалиться, притягнувши до себе інші неприємності: відсутність грошей, проблеми зі здоров’ям на нервовому грунті, конфлікти з оточуючими через вашу помилки і через те, що ви неправильно вклали гроші. І ці всі проблеми триватимуть до наступного високосного року. Тому саме до цієї прикмети варто прислухатися і «сім разів відміряти», перш ніж «відрізати». Треба прораховувати всі можливі ризики, шукати ймовірні шляхи відступу і створювати стабілізаційний фонд, який допоможе при допущеній помилці вийти зі складної ситуації з найменшими втратами. Втім, ці дії варто робити завжди, а не тільки у високосний рік.

Прикмета шоста: у високосний рік гриби не збирають

Цією прикметі вже не одне століття і, мабуть, вона – єдина з усіх прикмет, яка має під собою найбільш реальне пояснення. Пов’язана дана прикмета з тим, що грибниця раз на чотири роки як би вироджується, тому гриби стають отруйними, а ще гриби вбирають у себе не тільки хімічні елементи, але і злість, прокляття, гнів, викорінені під час чаклунських обрядів. Втім, всі поголовно грибниці на землі не зародилися в один (тим більше високосний) рік, та й таємні обряди проводилися не на всіх галявинах і не у всіх лісах світу, тому і цю прикмету відправляємо в «кошик забобонів».

Прикмета сьома: у високосний рік вагітна жінка волосся не стриже

Чесно кажучи, абсолютно незрозуміло, звідки взялася ця поширена прикмета в очікуванні малюка, проте наші предки вважали, що якщо та, яка «важка» у високосний рік, навіть злегка підрівняє волосся, то дитина народиться недоумкуватим. Може, вся справа була в інструментах, якими тоді стригли? Чи в тому, що цирульники в пам’ять про Касьяну весь високосний рік пили, не просихаючи? А тим часом, навряд чи мами всіх знаменитих учених, нобелівських лауреатів та просто спритних і кмітливих людей, що народилися у високосний рік, всі 9 місяців ходили нестрижені.

У високосний рік народилися: В. В. Путін, Анатолій Вассерман, Мел Гібсон, Леонід Парфьонов, Сандра Баллок, Крістіна Агілера, Скарлетт Йохансон і багато, багато інших. Ось вже кому не треба пояснювати, що високосний рік приносить радість і успіх.