В Житомирі з’явилися винищувачі політичних вампірів

Символом свого руху вони обрали часник – засіб дезинфекції та боротьби з політичними вампірами.

Місією руху – забезпечити нову якість української політики шляхом активізації суспільства і очищення майбутнього парламенту від недостойних депутатів. Гасло руху – “Фільтруй Раду!”. Сьогодні у Житомирі ці бійці за чистоту депутатських рядів майбутнього парламенту вийшли у світло і оголосили ім’я координатора по Житомирщині.

Ним став Володимир Піньковський, керівник Міжнародної громадської організації «Товариство німців України – «Відергебурт».

Отож, рух “Чесно” – об’єднання журналістів, громадських активістів вже розпочав роботу з перевірки нині діючих депутатів ВР на відповідність критеріям доброчесності.

Критерії доброчесності

А зі стартом виборчої кампанії будуть досліджені кандидати-мажоритарники. Репортер Житомира запитав: “А як вдасться за такий короткий срок протестувати на вошивість таку велику кількість потенційних кандидатів на депутатські крісла у Верховній раді?”

Схема проста: профайли на діючих депутатів ВР рухом “Чесно” вже готуються, оскільки чи не 95% тих, хто зараз сидить у депутатських кріслах ВР має величезне бажання у них залишитися. Що стосується мажоритарників: після старту виборчої кампанії експерти та аналітики руху разом з волонтерами та активістами прослідкують послідовність, чесність, ефективність тих кандидатів, які мають шанси на перемогу в окрузі.

Результатом громадського аудиту стане “барометр доброчесності” кандидатів, з яким кожен виборець зможе ознайомитися на сайті chesno.org. Організатори запевняють: такі кампанії позитивно себе проявили в європейських країнах і завдяки ним від участі у виборах вдалося відсіяти значну кількість недостойних людей. Наприклад, на минулій виборчій кампанії у Румунії з 220-ти кандидатів, завдяки схожому рухові вдалося замінити аж 90 осіб.

Як стартував громадський рух “ЧЕСНО” і хто його ініціатор

Репортер Житомира знову запитав: “А яким чином широкі кола людей зможуть дізнатися про результати дослідження, бо ж сайт chesno.org не настільки розкручений, щоб кардинально впливати на громадську думку?”

Відповіли, що сподіваються на:

1. Політичних опонентів, які використають матеріали моніторингу у політичній боротьбі, коли за результатами рейтингу можна буде похвалити свого кандидата;

2. Місцевих журналістів, які мають хребет, нові вільні медіа, які не скачуть під дудку влади, а самостійно формують редакційну політику. Тут йдеться про те, що журналісти та редактори сприятимуть розміщенню інформації про результати моніторингу кандидатів та інформуватимуть регіональних координаторів кампанії про діяльність потенційних депутатів ВР на предмет їх відповідності вищезазначеним критеріям.

3. Підтримку соціально-активних груп у розповсюдженні результатів рейтингу. Це коли один за власні кошти роздруковує, наприклад, 10 листівок, роздає 10 людям, кожен з яких, в свою чергу, друкує ще 10 і роздає десятьом іншим. Ну і так далі, по законам фінансових “пірамід”. Потім вся ця друкована інформація роздається людям, які не мають доступу до мережі інтернет і таким чином формується думка громадян про бажаючих стати їхніми “слугами”.

Активісти чесно наголошують на тому, що якщо виборець побачить, який з кандидатів його округу відповідає яким з шести критеріїв доброчесності і на основі цієї інформації прийме рішення, хто справді найдостойніший, таке голосування можна буде вважати виваженим, а не просто “я за нього проголосую, бо він мені “нравиця””.

Олег Рибачук, активіст руху “Чесно”: “Щоб люди повірили в ефективність руху, ми демонструємо механізм, як змінити систему, за якою нинішня влада перетворена в акціонерне товариство закритого типу, у якому 70% прибутку, якщо ти у владі і 30% – якщо в опозиції, а після кожної владної рокировки народ залишається обманутим!”

Світлана Заліщук, координатор руху “Чесно”: “Наша ідея – створити суспільний тиск на політичні сили, щоб кожна з них, висувала лише тих кандидатів, які відповідають цим критеріям. Якщо ж цього не станеться – про недостойних кандидатів дізнається громадськість!”

Сергій Фещенко