За комунальні борги Житомирські ДАІшники забиратимуть автомобіль

Співробітники Державтоінспекції отримали право буквально з дороги відправляти авто боржника на штрафмайданчик.

Відповідне рішення прийняте урядом. Нові зміни вступили в дію з 25 січня 2012 року.

Відтепер, перш ніж виїхати з гаража, перевірте рахунки за комунальні платежі, кредити та навіть аліменти.

Право зупиняти та конфіскувати машину інспектори можуть лише після рішення суду та відповідного розпорядження виконавчої служби.

У разі виявлення машини боржника, яка оголошена в розшук, інспектор тимчасово затримує такий транспортний засіб та доставляє на спеціальний майданчик чи стоянку, – каже начальник відділу профілактики обласної Державтоінспекції Володимир Мотичко. – Це можуть бути боржники за кредитами, квартплатою, аліментами та штрафами. Забрати на штрафмайданчик можна лише той транспортний засіб, що внесений у базу «Розшук» і щодо якого вже є рішення суду.

Після того як автомобіль вилучать, про це повідомляється у виконавчу службу, яка і займається його подальшою долею.

Ніяких нарікань з боку власників бути не повинно: якщо автомобіль оголошений у розшук, інспектори мають право його зупиняти і відправляти на штрафмайданчик, – каже Володимир Мотичко. – У 2012 році на території області вже було затримано 30 автомобілів, які оголошувались у розшук виконавчою службою.

Щоправда, досі у законодавчих актах немає уточнень, за які саме суми боргу дозволять конфісковувати авто. У 2010 році таким чином вже намагалися боротися з неплатниками за комунальні послуги. Але через скарги, від такої практики відмовилися.