На Житомирщині в одні руки продаватимуть не більше 100 га землі

Ринок землі повинен бути прозорим і регульованим.

Згідно законопроекту «Про ринок земель», власниками земель сільськогосподарського призначення можуть бути тільки громадяни України і тільки держава, в особі спеціалізованого сільськогосподарського органу – державного Фонду земель. Щодо протидії спекуляції землі – землевласник не зможе продати ділянку щонайменше п’ять років, або ж сплатити державне мито на перепродаж. У перший рік це буде 100 % від нормативної грошової оцінки землі. На Житомирщині в середньому ця цифра сягає більше 13 тисяч гривень з одного гектара.

Законопроект жорстко регламентує можливості потенційного покупця: граничний можливий максимум землі «в одні руки» не більше 100 га. Надання податкової декларації для підтвердження прозорості доходів при купівлі землі. Антимонопольна перевірка покупця на зв’язки зацікавлених осіб, родинні та підконтрольні зв’язки.

Сьогодні держава у повному обсязі не може впливати на негативні процеси, які відбуваються з землями. Неконтрольований ринок породжує корупцію серед чиновників, позбавляє бюджет надходжень та негативно впливає на впровадження соціальних програм. За допомогою корупційних схем іде концентрація земельних ділянок, викуп їх у власників за безцінь, неконтрольована зміна цільового призначення. Вихід з цієї ситуації – у запровадженні прозорого ринку земель.

На сьогодні першим кроком стало запровадження електронного земельного кадастру, принципу «єдиного вікна», введення в дію новітнього програмного забезпечення для районних земельних управлінь органів земельних ресурсів, який дозволить в режимі он-лайн відслідковувати виготовлення земельної документації і швидко реагувати на порушення термінів, що встановлені законодавством.

Прес-служба Головного управління Держкомзему у Житомирській області