Сьогодні відзначається всесвітній День Води

Започаткований він Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році.

Мета: проведення активного інформування широких верств населення та привернення уваги громадськості і політиків до проблем водних ресурсів.

Цей день важко назвати святом, адже з кожним роком ситуація з питною водою на нашій планеті погіршується попри усі зусилля, що докладаються низкою організацій, які піклуються про збереження здорової екосистеми в світі. Ситуація набула критичного забарвлення, адже навіть та мізерна частка води, яка доступна людям для використання (всього близько 1% водних ресурсів нашої планети) все більше виснажується і забруднюється.

Цьогорічний День Води вже всьоме проходить в рамках міжнародного десятиріччя дій “Вода для життя”, оголошеного Генасамблеєю ООН у 2005 році і присвячений темі “Вода та продовольча безпека”. Продовольча безпека існує тоді, коли всі люди, у всі часи, мають постійний фізичний, соціальний та економічний доступ до достатньої кількості безпечних та поживних харчових продуктів для задоволення своїх потреб та здорового життя. Вода є одним з основних вихідних факторів виробництва продуктів харчування, – пише РБК-Україна.

Проблеми продовольчої безпеки загострились після піку цін 2008 року та фінансової кризи 2009. Зростання населення, урбанізація, зміна раціону харчування та виснаження грунтів і вод, збільшення вартості енергії, кліматичні зміни – фактори, які підривають продовольчу безпеку.