Як у Житомирі загубився 5-річний Даня

У попередніх статтях Репортер Житомира розповідав про хлопчика Даню, якого знайшов водій маршрутки.

Чоловікові здалося підозрілим, що маленький хлопчик їде один без супроводу дорослих. Водієві сказав, що звуть його Данею, у нього є і мама, і тато. Проте, де живуть батьки, він не знає. Куди і звідки їхав, дитина зрозуміло пояснити теж не змогла. На вигляд хлопчик не був схожий на безпритульного.

Водій маршрутки не розгубився і одразу ж повідомив про хлопчика в міліцію. Спроби правоохоронців з’ясувати у дитини хоч що-небудь, не дали результатів. Даню віддали під опіку лікарям у міську лікарню, де хлопчика нагодували і поклали спати.

Пошуки Даніних батьків почалися того ж вечора і тривали всю ніч поспіль, – розповідає начальник відділення кримінальної міліції у справах дітей Богунского РВ міліції Олена Міхніцька. – Про подію були проінформовані зовнішні наряди міліції. Як правило, якщо дитина губиться, то повідомлення про це від батьків надходить негайно. Тому, звичайно, ми чекали хоча б дзвінка по лінії «102».

Але будь-яких повідомлень про дитину, що загубилася, за ніч так і не надійшло. Вранці інформація про знайду разом з його фотографією терміново облетіла усі засоби масової інформації. Працівники міліції підключили до роботи оперативні служби, сподіваючись отримати хоч якісь відомості про дитину.

І диво таки сталося: в половині дванадцятого 2 березня на лінію «102» зателефонувала жінка, яка назвалася житомирянкою, і повідомила про зникнення свого 5-річного сина. Прикмети, які назвала заявниця, повністю співпали з прикметами хлопчика Дані, виявленого напередодні в маршрутці. Ймовірній мамі запропонували прийти до Богунського райвідділу міліції.

Під час з’ясування всіх обставин було встановлено, що 27-річна житомирянка дійсно є матір’ю знайденого хлопчика

Правоохоронцям вона розповіла, що напередодні увечері до них в гуртожиток у гості завітала кума, з якою сімейство влаштувало застілля. Добряче пригостившись міцними напоями, батько з матір’ю не помітили, як їх 5-річний син, одягнувшись, направився з хрещеною матір’ю, маючи намір переночувати у неї. А сама хрещена не побачила, що хлопчик, дійшовши за нею до зупинки, сів у ту ж маршрутку. На потрібній зупинці жінка собі вийшла, а дитина, мабуть, втративши її з поля зору, залишився в салоні автобуса.

Батьки ж схаменулись тільки вранці, добре проспавшись.

Раніше ця сім’я в поле зору працівників міліції не потрапляла, – говорить Олена Міхніцька. – За цим фактом відносно матері 5-річного Дані було складено протокол за ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За невиконання батьками обов’язків з виховання дітей матері доведеться заплатити штраф, а сама сім’я відтепер буде під наглядом міліції.

Ольга Номерчук, СЗГ УМВС України в Житомирській області