Дієтичне печиво “Марія”: 8 Є-шок (їсти, чи не їсти)

Чи не кожному споживачеві відоме на смак печиво «Марія» – галетне, з низьким вмістом жирів.

На нашому ринку воно вважається дієтичним. Його навіть лікарі рекомендують їсти як продукт, що не несе загрози організму. Так, «Марія» – один з дуже небагатьох продуків, які педіатри включають у дієту дітей, котрі мають такий небезпечний симптом, як наявність ацетону в сечі.

Зацікавившись, який же вміст має це печиво, поглянула на обгортку «Марії» однієї з відомих українських марок. І була неприємно вражена, нарахувавши аж… вісім Е-шок. Це емульгатори Е-471 і Е-475, антиокислювачі Е-320 і Е-321, натрій двовуглекислий Е-500, вуглеамонійна сіль Е-503, регулятор кислотності кислота молочна Е-270 та відновлювач піросульфіт натрію Е-223. Назви геть неапетитні, правда?

Але для початку розберемося, чи не загрожує дієтична «Марія» своїм вмістом вразливому дитячому організмові, особливо, якщо маля занедужало.

Е-471 і Е-475 – одні з найпопулярніших у світі синтетичних емульгаторів. Їхня функція – покращення і збереження структури продуктів. Такі стабілізатори-загущувачі є й в природі – це білок курячого яйця, відвар мильного кореню тощо. На відміну від природніх, синтетичні емульгатори не перетравлюються.

Від вживання Е-471 побічної дії не виявлено, стверджують, що він переробляється організмом як звичайний жир. До речі, від продуктів з цією добавкою відмовляються євреї, мусульмани і вегетаріанці, адже в його виробництві використовуються рослинні олії, і немає гарантії, що в цю суміш не потрапляє жир тварин, в тому числі свиней. Тож якщо з вами в літаку – підозріла особа, запропонуйте йому печиво «Марія». Якщо відмовиться – точно мусульманський терорист!

Якщо спожити більше чотирьох-п’яти грам Е-475 за один прийом, воно подіє як… послаблююче (для дитини, яка й так обезводжена хворобою, це вагомий стрес). В Україні обидва емульгатори дозволені до вживання і їхня максимально допустима концентрація не нормується. Хоча в тій же Росії чітко регламентується допустиме добове потрапляння емульгаторів до організму людини. Воно й не дивно – адже досі достеменно не відомо, як емульгатори впливають на здоров’я! То ж краше «труїтися» малими дозами…

Антиокислювачі Е-320 і Е-321 захищають харчові продукти від окислення, зміни кольору і згіркнення. В Е-320 – двозначна репутація: з одного боку – проводяться дослідження його ефективності в якості ліків від ВІЛ-інфекції і вірусу гепатиту, є дані навіть про те, що він може сповільнювати ріст деяких пухлин. З іншого – деякі спеціалісти стверджують, що цей антиокислювач – сильний канцероген, який підвищує вміст холестерину в крові. Широко використовується в багатьох країнах світу.

Е-321, вважають деякі дослідники, має виражений антивірусний ефект, особливо в боротьбі проти герпесу. Також йому приписують здатність викликати гіперактивність у дітей, його вживання здатне збільшити ризик розвитку раку. Суперечки з цього приводу ведуться до цих пір. А ще цей антиокислювач називають сильним алергеном, який може викликати появу кропивниці, асми, дерматитів, спазмів у бронхах і агресії.

Е-321 негативно впливає на нирки, печінку, шлунок і репродуктивну функцію. З 1970 року в багатьох державах Е-321 замінений на Е-320. Натрій двовуглекислий Е-500 використовується як розрихлювач і регулятор кислотності. Його ще називають содою. Рівень небезпеки від його вживання – низький.

Вуглеамонійна сіль Е-503 – розрихлювач і емульгатор. У побуті цю «Е-шку» використовують як… нашатирний спирт. У кондитерській промисловості та хлібопечінні ж – замість дріжджів. Дослідження державної агенції з харчових стандартів Великобританії (FSA) підтвердили, що добавка Е-503 безпечна для здоров’я.

Регулятор кислотності кислота молочна Е-270 виконує функції поліпшувача смаку, консерванту і антиоксиданту. В харчуванні для дітей грудного віку її радять не використовувати, так як вона їхнім організмом не засвоюється. У країнах СНД дозволена для застосування без обмежень.

І нарешті, на «десерт» – відновлювач піросульфіт натрію Е-223: консервант, антиокислювач і антиоксидант. Ця добавка є частково дозволеною до вживання в Україні і Росії. Шкода від Е-223 оцінюється як середня. Безпечна добова доза цієї добавки – 0,7 мг/кг маси тіла. Вона може стимулювати розвиток алергічних реакцій і викликає захворювання шлунково-кишкового тракту.

«Марія» виявилася з сюрпризом… Вважаю, що потрібно двічі подумати, перш ніж давати її дітям, особливо хворим. Що вже казати про інші види печива – масніші, з додаванням різноманітних начинок і глазуру! Тому замість кілограма печива додому краще купити… мішечок борошна і власноруч спекти для своїх рідних смачні і безпечні ласощі!

Марія Хімич, знімок авторки