Навіщо вести домашню бухгалтерію?

Ідея цієї статті у тому, що, відповідаючи на питання «навіщо», ми одночасно зрозуміємо «як».

Адже від того, яка мета, залежить і спосіб її досягнення. Отже, розглянемо, яка віддача від регулярного фіксування витрат протягом тривалого часу?

Проаналізувавши роботу користувачів на популярному сервісі обліку фінансів, можна зробити висновок, що домашня бухгалтерія дає людям ось що:

Спокій. У багатьох людей часто виникає запитання «Куди діваються гроші?», без домашньої бухгалтерії від таких думок стає тривожно, втрачається відчуття контролю, з’являється роздратування. А якщо ви ведете облік фінансів, то спокійно знайдете відповідь, заглянувши в звіти, і зробите правильні висновки.

Економія. Вона буде, якщо планувати сімейний бюджет. Дійсно, якщо ви бачите структуру та обсяг витрат вашої сім’ї за останні три місяці, ви можете тверезо оцінити ситуацію і спланувати витрати на наступний період. А часом буває й так, що потрібно не просто заощадити, а банально дотягнути до зарплати, в цьому домашня бухгалтерія дуже допомагає.

Скільки грошей у мене зараз? У вас буде розуміння цього. Родзинка в тому, що це питання постає несподівано і з завидною регулярністю. Наприклад, всякий раз, коли потрібно купити щось більш менш серйозне. Життя ще більше ускладнюється, коли у вас:

– кілька місць зберігання грошей (рахунки, сейфи, електронні гроші, вклади);
– частина грошей зберігається в різних валютах;
– є борги, які повинні вам чи повинні ви;
– є скарбнички або заначки, в які ви відкладаєте гроші на великі покупки.

Іноді вам потрібно прикинути загальну наявну у вас суму з урахуванням всіх цих нюансів. Якщо ви ведете домашню бухгалтерію, ваш сумарний баланс буде завжди перед очима.

Порядок. Так, регулярно вносити витрати доставляє мало задоволення. Це клопітно і вимагає самодисципліни. Однак це не так вже й складно. Полюбіть це робити – і ви звикнете, а разом з тим і придбаєте дуже хороший навик дисципліни, який, в свою чергу, дасть відчуття порядку, впевненість в собі і сили для більш великих досягнень.

Якщо щось з перерахованого вам близько, ви можете випробувати себе на ділі. Для цього можна скористатися яким-небудь онлайн-сервісом для обліку фінансів. Є російськомовні популярні ресурси з усіма інструментами, які можуть знадобитися в цій справі, включаючи механізм планування сімейного бюджету.

Як планувати бюджет?

Від того, наскільки добре ви вмієте розпоряджатися отриманими грошима, залежить не тільки ваше фінансове благополуччя і сімейний бюджет. Виявляється, це прямим чином впливає на ваш настрій і на загальний життєвий тонус. Причому не так важливо, відчуваєте ви брак грошей або просто не хочете витрачати зайвого.

Припустимо, вам потрібно розподілити запаси їжі на зиму, щоб дотягнути до весни. Якщо ви не рахуєте, скільки продуктів ви можете споживати щодня, то ви або з’їсте все занадто рано і помрете з голоду, або будете їсти менше, ніж могли б, і можете померти від виснаження. Так і в сімейному бюджеті.

Що робити?

– Полюбіть вести домашню бухгалтерію.
– Подивіться на історію ваших витрат хоча б за останні три місяці.
– Зіставте їх з вашими реальними потребами і заробітком.
– Створіть у комп’ютерній програмі щомісячний план бюджету на рік вперед і вкажіть в ньому загальну суму, в яку потрібно вкластися.
– При необхідності деталізуйте величину витрат по кожній статті витрат.

Після цього в міру внесення витрат у вашу домашню бухгалтерію ви завжди будете бачити, чи укладаєтеся в план, скільки ще можна витрачати і які приблизно щоденні витрати, радить Школа життя.