Паспорти та пластикові посвідчення подешевшають в 4 рази

Кабмін вирішив придбати власне обладнання і налагодити виробництво пластикових посвідчень паспортів і полікарбонатних сторінок.

За підрахунками урядовців, це дозволить зменшити ціну, за якою реалізуються документи громадянам, в 4 рази.

Закупівля такого обладнання стала можливою завдяки відмові від використання голограм на акцизних марках. Щороку на їх друк з бюджету виділялось близько 360 млн гривень, пише тсн.

Відомо, що саме цей спосіб захисту надає консорціум ЄДАПС. Вартість голограми в ціні акцизної марки становить 6 копійок, в середньому за рік виробляється і використовується при реалізації тютюнової та алкогольної продукції 6 млрд акцизних марок.

Нагадаємо, перший удар по голограмах завдав президент України Віктор Янукович, підписавши в березні 2011 року указ про скасування указу від 15 листопада 2000 року № 1239 “Про захист документа і товарів голографічними захисними елементами”.

На початку лютого 2011 року уряд вирішив відмовитися від послуг консорціуму ЄДАПС і відновити державний контроль над виробництвом захисних знаків і документів суворої звітності.

Зокрема в липні 2011 року “Вісник держзакупівель” повідомив про заплановану МВС купівлю обладнання для “впровадження закордонних паспортів з біометричними даними” вартістю 60 млн грн. Це означає, що якщо МВС отримає на баланс все необхідне обладнання, у нього з’явиться можливість виробляти паспорти самостійно.