У Житомирі пенсіонер потрапив до «пастки»

Декілька років назад на екранах телевізорів всі переглядали розважальну одеську програму «Джентльмен шоу»! Посміятися було з чого, особливо до душі були розіграші над людьми.

Ось і у нашій історії, головні герої, напевно, згадали приколи «джентльменів» та вирішили не тільки розіграти, а й збагатитися за чужий рахунок.

Близько 11 години дня 65-літній Валентин Миколайович (ім’я змінено – авт.) отримав пенсію в одному з поштових відділень. Він акуратно склав грошові купюри у внутрішню кишеню куртки і пішов до найближчого продуктового магазину. Аж раптом під ногами помітив щось дуже схоже на гаманець. Поки Валентин Миколайович придивлявся до знахідки, виявилося, що її помітив не тільки він, а ще якийсь чоловік, що проходив поруч. Останнього дуже зацікавив “нічийний” гаманець. Він звернувся до пенсіонера з пропозицією по-братськи поділитися знахідкою.

Стоячи в менш людному місці, чоловіки почали ділити гроші. Як раптом звідкілясь узявся ще один чоловік, який назвався господарем грошей і гаманця. Приголомшений Валентин Миколайович зніяковів і вже розвернувся, щоб іти геть, як власник гаманця різко схопив його за рукав куртки, мовляв, дай-но я тебе обшукаю, раптом ти мої гроші до цього приховав.

Поки пенсіонер присягався і божився, що не брав ані копійки, господар злощасної знахідки швидко руками “оглядав” його верхній одяг. Хоча насправді, спритні пальці шахрая встигли понишпорити по кишенях жертви і не тільки витягти звідти заховану пенсію, але й непомітно передати гроші своєму товаришеві, який увесь час ховався за його спиною.

Отримавши гроші аферисти одразу ж залишили Валентина Миколайовича у спокої. Трохи згодом пенсіонер сам засунув руку в кишеню, де повинні були знаходитися його власні 850 гривень. Проте їх там вже не було. Чоловік попрямував до міліції, де детально виклав свою історію.

Поки Валентин Миколайович писав у міліції заяву, спритні шахраї таким же чином надурили ще одну 78-річну житомирянку, в якої з кишені пальто благополучно витягли 1000 гривень.

Оскільки аферисти виймали гроші з кишень непомітно для своїх жертв, то їх злочини були розцінені не як шахрайство, а як крадіжка. Отже, за фактами крадіжок і були порушені кримінальні справи.

Як захиститися?

1. По-перше, навіть якщо вам ще далеко до пенсійного віку, відтак, ви не належите до групи ризику, і раптом наткнулися на «нічийний» гаманець, краще спокійно пройдіть повз нього. Чуже добро вам ні до чого, краще бережіть своє.

2. А вже якщо ви таки потрапили на вудку шахраїв, при появі нібито власника гаманця, сміливо розвертайтеся і негайно йдіть геть. Не дозволяйте сторонній особі навіть торкатися до вас і вашого одягу. Як би ви не пильнували, але спритність рук афериста буде завжди гостріше за вашу увагу.

3. Особливе звернення правоохоронців: побережіть своїх літніх батьків! Якщо є така можливість, не допускайте, щоб вони, отримавши на руки гроші, самостійно поверталися додому. Супроводжуйте батьків або літніх родичів кожен раз, коли вони збираються проводити будь-які грошові операції або отримувати соціальні виплати. Адже шахраї вибирають людей поважного віку не стільки тому, що їх легше «розвести», скільки через те, що літні жертви не запам’ятовують прикмет своїх кривдників!

Ольга Номерчук, СЗГ УМВС України в Житомирській області