Українські школярі замість “Фауста” будуть читати “Гаррі Поттера”

Міносвіти розробило нову програму по зарубіжній літературі для учнів 5-9-х класів, туди включили сучасні літературні твори, у тому числі фентезі, а ось частину класики прибрали.

Тепер діти вивчатимуть “Гаррі Поттера” і ” Алхіміка”, а читати ” Фауста” і “Божественну комедію” їх вже не змусять. З Гете школярам запропонують лише пару віршів, а Данте вивчать по одному сонету. Частину творів поміняли місцями – наприклад, зараз Біблію вивчають в 5-му класі, а пропонується робити це в 8-му.

Також в 8-му(замість 7-го, як зараз) діти читатимуть “Ромео і Джульєту” Шекспіра. У міністерстві відмічають, що проект створений з метою осучаснити курс зарубіжної літератури.

Майбутні нововведення обурили частину учителів, і вони вже написали лист міністрові освіти з проханням її переглянути. Автори петиції говорять, що програма не враховує вікових особливостей учнів, порушує логіку вивчення світового літературного процесу. Також їм не подобається, що визнаних класиків замінили письменниками “другого ешелону”, пише “Сьогодні”.

У МОН говорять: програма ще не затверджена остаточно. Як розповів директор департаменту загальної середньої і дошкільної освіти Олег Ересько : “В ці хвилини ініціативна група учителів зустрічається із замміністра освіти, і вони намагаються знайти консенсус. Програма буде затверджена 26 квітня. Я одного не розумію: чому вони не прислали свої пропозиції раніше? Ми ще півроку тому давали усі свої електронні адреси, можна було присилати зауваження авторам.