Борги “Житомирводоканалу” перед “Обленерго”: а віз і нині там

Сьогодні “Житомиробленерго” частково відключило від електропостачання станцію третього підйому житомирського водоканалу. За борги.

Боргів у комунальників з водоканалу перед енергетиками – 30 мільйонів гривень. Сума велика і менеджерам з ПАТ “Житомиробленерго” доводиться якось реагувати на становище, що склалось. Всі ми знаємо, що обленерго на Житомирщині – приватизоване і належить не державі, а приватному власнику. Економічний аргумент – залізний: є оплата – є послуга, немає оплати – немає послуги. Водоканал заборгував, значить його треба “відключити”.

Що й було зроблено сьогодні. В Житомирі о 10-й ранку частково обезструмлено станцію третього підйому. Голова правління ПАТ “Житомиробленерго” Анатолій Левицький зібрав журналістів, щоб роз’яснити позицію компанії.

За словами Левицького, компанія “Житомиробленерго” розуміє причини ситуації, у яку потратив житомирський водоканал з невідповідністю собівартості тарифу на воду у місті Житомирі. З іншого боку голова правління зауважує, що “Житомиробленерго” – не благодійна організація і звісно ж обгрунтовано вимагає вчасних 100%-х розрахунків за надані послуги. “Нам треба розвивати компанію, модернізувати мережі. Мільйонні борги житомирського водоканалу завдають ПАТ “Житомиробленерго” чималих збитків”, – каже Левицький.

Чому тариф не відповідає собівартості (64%) у Житомирі і є справжньою карою для житомирського водоканалу? Згадуються, минулі мерські вибори, коли попередній міський голова Віра Шелудченко в період передвиборчої кампанії, кажуть, з популістичних міркувань, не підняла тарифи на воду у Житомирі, що треба було зробити. Новій владі дісталися тарифи на воду, які, м’яко кажучи, не відповідають собівартості та регулятор – нацкомісія державного регулювання у сфері комунальних послуг. Комісія була створена наприкінці 2010-го року (у той період коли проходили місцеві вибори). Тепер лише ця комісія має право регулювати тарифи у містах, населення яких більше 100 тисяч чоловік.

Чому ця поважна комісія до цього часу не переглянула тариф на воду у Житомирі – теж питання. Хіба там не бачать, що 64% собівартості тарифу для населення у Житомирі при 101%-ку проплати житомирян за воду призводить до економічної катастрофи водоканалу та втрати прибутків енергопостачальної кампанії, заручниками чого стають люди? Житомирянам же вимикають воду!

Що краще – перед наступними парламентськими виборами з тих самих популістичних міркувань не підвищувати тариф, щоб сподобалися виборцеві, чи взагалі залишити населення без водопостачання через борги водоканалу перед обленерго? А якщо держава така щедра і турботлива про людей, то нехай виконує свої зобов’язання щодо компенсації різниці у тарифах, що вона і має робити, а не робити з водоканалу “козла відпущення” (заборгованість із різниці в тарифах перед підприємством складає 56,1 млн. грн).

Інформації про те, чи виходила житомирська влада на цю комісію з проханнями переглянути тарифи у Житомирі, нам отримати не вдалося. Але ми знаємо, що вчора, 14 травня, житомирський міський голова Володимир Дебой зустрівся із Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим з приводу подальшого енергозабезпечення КП “Житомирводоканал” та забезпечення належного водопостачання у місті Житомир.

Результатом зустрічі стало роз’яснення ситуації керівництву уряду чому у Житомирі така ситуація з боргами водоканалу. Були досягнуті домовленості щодо невідключення водоканалу: Прем’єр-міністр України Микола Азаров дав доручення Міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Бойко, Міністру регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолію Близнюку, Голові Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг України Валерю Саратову щодо недопущення відключення водоканалу м. Житомира від електропостачання.

“Прошу разом з Житомирською міською радою вжити заходів щодо недопущення припинення постачання електроенергії КП “Житомирводоканал”. Про виконання доручення інформувати”, – йдеться в офіційному документі.

Міський голова отримав “броню” від Прем’єра – водоканал обезструмити не повинні. Голова правління ПАТ “Житомиробленерго” Анатолій Левицький також каже, що компанія не має бажання робити заручниками ситуації що склалась, житомирян. Сьогоднішнє “контрольне” відключення має стати місцевій владі сигналом того, що потрібно більш результативно вирішувати питання з тарифами на воду у Житомирі на державному рівні. Сьогодні о 18-й на станції 3-го підйому електропостачання було відновлено.

Звісно ж, борги нікуди не ділись і ситуація не вирішена. Найближчим часом держава виділить чималу суму коштів на компенсацію різниці у тарифах для комунальних підприємств. Який відсоток з цієї суми дістанеться Житомиру – ось найголовніше питання.

Сергій Фещенко