Мер Житомира хотів подивися в очі торговцям з Хлібної, діяльність яких з 28 травня опиниться поза законом: фото, відео

До 28-го травня стоятимуть на Хлібній, площі Житній ринок, на тротуарах за Торговим центром торговці зі своїм товаром.

Далі – їм торгувати з рук заборонено. Заборонив міськвиконком житомирської міської ради. Своїм рішенням. Відповідні нагадування від інспекції з благоустрою отримали усі, хто торгує з землі на вулицях, прилеглих, до Житнього ринку.

Дві жіночки, які стоять на перехресті Хлібної та Гоголівської скаржаться, що їм невигідно орендувати цілий павільйон, оскільки товару у них то на один лоток: невеличкий вибір жіночої дешевої спідньої білизни, рушнички – та й все. Їм не треба павільйон, просять, щоб дозволили торгувати своїм невеликим асортиментом. Їх не коробить, що торгують вони жіночим спіднім, фактично з землі, де пилюка в спеку стовпом стоїть, йдуть випари з гарячого асфальту, а машини, які проїжджають у великій кількості Хлібною створюють неперевершений букет з вихлопних газів.

Жінка показує попередження. Якщо не звільнять територію – їх попросять “згідно норм чинного законодавства”, у тому числі й з допомогою міліції

За словами жіночок, якщо їх “запруть” на “Раду”, “Даринок”, або ще кудись, їхній товар ніхто не купуватиме, оскільки вже зараз обабіч Торгового центру розчищають тротуари і ставлять павільйони там, де раніше торгували з землі. Покупець поки дійде до того “Даринку”, купить ті труси і шорти з павільйону. Відповідно, жіночки залишаться без нічого.

Їх можна зрозуміти. Вони стоять на місцях значних потоків громадян. Їм вигідно тут стояти і залишати ці місця вони з власної волі ніколи не стануть. Але що робити житомирянам, які хочуть жити у цивілізованому місті? Стихійна торгівля, судячи з висловлювань на міських сайтах та й в особистому спілкуванні з житомирянами вже всіх дістала. За те, щоб звільнити Хлібну, Площу Житній Ринок, вулицю за Торговим центром від тротуарної торгівлі виступає переважна більшість житомирян.

І від цього міському голові Володимирові Дебою може бути електоральна вигода

Якщо він наведе лад у тому районі, житомиряни це оцінять. Як покупці (пішоходи), так і торговці сусідніх ринків, які перебувають на легальному становищі і “точать зуба” на тротуарних конкурентів. Зрозуміло, що стихійна торгівля забирає левову частину прибутку тих, хто торгує на облаштованих ринках, платить відрахування до бюджету.

Там, кажуть, ціла війна між ними. Доходить навіть до розборок із стусанами. Підприємці, які працюють легально на ринках, вимагають чесних умов і підтримують кроки міської влади щодо ліквідації стихійної торгівлі у Житомирі.

Можливо саме тому міський голова так хвацько взявся за справу. Сьогодні він прийшов на Хлібну, щоб “подивитися в очі” тим 10 відсоткам незгодних “легалізуватися” торговців, які підбурюють всіх інших не полишати свої місця і торгувати з землі до останнього. Перепалки між мером і незгодними підприємцями не вийшло – вони чомусь не захотіли виказати йому все, що думають і аргументувати відмову покидати насиджені місця.

Продавці на Хлібній у спілкуванні з мером теж були небагатослівні.

А що скажеш, якщо торгівля здійснюється з явними порушеннями? Контрафактні DVD-диски, дитячі м’які іграшки ледь не на землі, де пил, бруд і сморід, електроінструменти, незрозуміло якого походження і зовсім неясно, куди йдуть гроші і чи платяться з цього податки взагалі?

Сергій Фещенко

Тремтіть, стихійні торговці з Хлібної – мер іде!

Хлопець визнав, що зимою “менеджери з поповнення рахунків мобільних операторів” дрижать від холоду. Умови праці – нікудишні. Але вони у жодному разі не скаржаться і не сильно хочуть щось міняти…

На тротуарі почали зводити “легальний” павільйон. Стихійних торговців посунили на дорогу. Тіснувато.

А ось і вільні торговельні місця на ринку “Даринок”. Але не дуже поспішають їх займати стихійні торговці з Хлібної – там тисячі людей проходять, а тут – один, два…

Можна поспорити, що без стихійної торгівлі ми би змогли би оцінити архітектурний ансамбль вулиці Московської