На Житомирщині чорнобильці знову вийшли з акцією протесту

У п’ятницю, 18 травня в Коростені чорнобильці знову вийшли з безстроковою акцією протесту.

Ліквідатори Чорнобильської катастрофи відстоюють свої права та хочуть аби на їх проблему звернули увагу у Верховному керівництві. Вони не просять багато. Інваліди та ліквідатори аварії на ЧАЕС вимагають тільки дотримання всіх статтей закону України “Про статус і соціальний захист громадян постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Вже не одного листа Громадська організації «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи» направили до Президента України, голови Верховної ради та Прем’єр-Міністру. Ліквідатори вважать, що народ України має право знати наступне:

1. Коли на запити Коростенської ГО «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи» немає відповідей та рішень – акція буде безстрокова.

2. Чи будуть покарані ті медпрацівники, які за хабарі розмножують псевдоліквідаторів і псевдоінвалідів?

3. Коли буде покладено край пограбування державного бюджету псевдо ліквідаторами та псевдо інвалідами?

4. Коли ці «п’явки» повернуть державі награбоване?

5. Чому так мало путівок на оздоровлення дітей північних районів Житомирської області?

6. Чи будуть виявлені багатоходові комбінації з переселенням та отриманням житла в чистих зонах. А також судові рушення на отримання чорнобильських компенсацій по декілька разів одним і тими ж особами?

7. Чому вашу позицію, стосовно вирішення чорнобильських проблем не підтримують місцеві депутати від Партії Регіонів разом з коаліцією?

8. Хто врешті-решт зробить перепис та ревізію діяльності такого об’єднання як ГО Інвалідів «Союз Чорнобиль України»?

9. Хто Коростені включений в реєстр на отримання безкоштовних ліків? Чому не виконується розпорядження Президента стосовно життєво необхідних лікарських засобів?

Репортер Житомира поспілкувався з Головою ради Коростенської ГО «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи» та Головою коростенської міської партії «Об’єднані ліві і селяни» Віталієм Юшкевичем стосовно того чи відбулися якісь зміни за період їх звернень до влади та за період проведення акції

Звичайно, зміни вже відбувається. Наприклад, збільшилися путівки на оздоровлення для дітей. Завідувач коростенською відділу праці та соціального захисту населення Єсін Ігор Володимирович дякував чорнобильцям, за те, що у своїх вимогах до наших вершин ми не забуваємо про дітей. І, що завдяки нам, цього року побільшало путівок для дітей.

Коростенці й надалі протестуватимуть. До себе вже не одноразово запрошували очільника Житомирської області Сергія Рижука, ось і сьогодні, бажають зустрітися з ним та обговорити ті питання, які виникли у ліквідаторів.

Марина Кузьменко