Гуйвинські пристрасті, або Депутатська солідарність

В квітні 2012 року в смт. Гуйва декілька десятків людей обурила пропозиція місцевого депутата Мирончука Ю.Г. стосовно їхнього житлового кварталу. Поданий ним план для затвердження Новогуйвинською селищною радою грубо порушував інтереси громади, жодним чином не вирішував численних проблем гуйвинців, а нових додавав багацько – включаючи порушення майнових прав, – розповідають Репортерові Житомира обурені діями депутата члени територіальної громади.

Депутат є членом земельної комісії Новогуйвинської селищної ради, а протоколів засідань комісії за декілька років в раді немає (хоча не сумнівайтеся, ті, хто треба, земельку отримують регулярно), тому про цю сторону діяльності народного обранця людям взагалі нічого невідомо. Адже на свій останній депутатський звіт минулого скликання Мирончук Ю.Г. зібрав лише «своїх», аж 12 чоловік, а «чужих», в тому числі журналістів, просто не пустив! Ще багато тут можна говорити, але «лед тронулся».

Тому на загальних зборах виборців округу 1 пгт. Гуйва було створено ініціативну групу по організації відкликання депутата. Все було організовано відповідно до законодавства – зібралася необхідна кількість підписів, протокол подано до територіальної виборчої комісії, зібрано більше 5% голосів виборців на підтримку пропозиції про відкликання, територіальна виборча комісія прийняла рішення про призначення дати проведення голосування – 8 липня, про що було вчасно повідомлено мешканцям. Ніби-то все демократично й динамічно виглядає, так?

А тепер подивимося на ситуацію глибше

На даний момент досі не існує документу про призначення дільничої комісії – чи треба пояснювати, що склад комісії – це ті люди, які РАХУВАТИМУТЬ голоси? І хто має більше впливу на формування складу – прості люди чи депутатський корпус?

Далі – територіальна виборча комісія надала кошторис для організації голосування щодо відкликання депутата Мирончука Ю.Г.. Однак – сюрприз! – грошей у селищній раді немає. А це, дорогенькі, порушення волевиявлення громадян, їх конституційних прав. Селищний голова, проте, повинен подати кошторис на розгляд сесії депутатів Новогуйвинської селищної ради. А вона відбудеться вже тільки 4 липня.

Тобто треба збирати позачергову сесію, і встигнути, щоб не порушити встановлені законом строки – кому на руку ця метушня? І навіть якщо відбудеться сесія, і прийдуть депутати, і затвердять порядок денний, і навіть проголосують, вгадайте з трьох разів, яким буде їхнє рішення стосовно одного із «своїх».

До речі, поточна робота депутатів Новогуйвинської селищної ради – це взагалі щось нечуване. Депутати сформували більшість, до якої, доречі, входить і Мирончук Ю.Г. – ну що ж, це добре, демократично, а далі що? А далі – будь-яке питання, яке не влаштовує більшість, взагалі не вирішується.

ТРИЧІ депутати просто не приходили на сесію, коли їх не влаштовувала якась позиція на порядку денному. Скажіть, якщо Вас на влаштовує завдання начальника, Ви можете не з’явитися на робочому місці? Або просто не затверджують порядок денний і таким чином зривають сесію.

Як стомлено заявив голова селищної ради на зборах громадян пгт. Гуйва, це вже «накатаний та відпрацьований» шлях. Чи таке призначення депутатської більшості? Думається, що ні.

Отже, поки питання організації голосування як такого досі залишається невирішеним, провокації зі сторони привладних осіб на захист «свого» (кому не треба в кишені член земельної комісії?), чутки та плітки поширюються.

Є, наприклад, скарги до виборчої комісії, що на зборах громадян пгт. Гуйва, що відбулися 17 червня, проводилася агітація проти Мирончука Ю.Г. По-перше, агітацією там і не пахло, адже питання на порядку денному передбачало не обговорення особи депутата, а пояснення того, ЯК проходитиме процедура, яким буде бюлетень, як його заповнювати, куди приходити голосувати і т.д. І оскільки голова виборчої комісії не прийшла, питання було коротко розкрито за декілька хвилин і дуже обережно – без суджень стосовно діяльності депутата.

По-друге, про які скарги може йти мова, якщо за законом «кожний має право на агітацію «за» або «проти» відкликання депутата місцевої ради на зборах, мітингах, у пресі, по радіо і телебаченню, у будь-який інший спосіб і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції або законам України»?

І зовсім мультиплікаційною була поведінка члена виконкому Новогуйвинської селищної ради Єщенка, який один (хто казав, що в полі не воїн?) зірвав усі збори, перекричав 50 людей (це ж досвід який треба мати! – згадуємо зауваження голови селищної ради), і починаючи з питання про Мирончука Ю.Г. вже не давав жодній особі до кінця висловити свою думку, а останньому доповідачу взагалі на дав говорити – це ж жіночка, в неї голос слабенький, навіщо взагалі їй його давати?

Цікавими були його висловлювання. Він «не за Мирончука», взагалі не при чому, але вже при оголошенні порядку денного він став докоряти присутнім, що депутату нещодавно зробили операцію на серці. Так, як люди ми всі йому співчуваємо – він привітна та неконфліктна людина, друзів має в селищі, роботою декількох людей забезпечив… Але не виконувати свої обов’язки, іти всупереч інтересам громади він почав вже давненько, і процес відкликання почався задовго до операції, і не треба тепер на жалість давити. Більшість із читачів боїться взяти лікарняного, щоб не втратити роботу, і ще ніхто не відміняв «…за станом здоров’я».

Питання про відкликання депутата Єщенко не хотів слухати, бо в залі присутні лише 12 людей, яких це стосується – але чомусь, незважаючи на те, що весь зал, обурений його поведінкою, плескав у долоні і кричав «ми не хочемо вас слухати», просили його піти, всі без виключення підняли руки «за» його відкликання з виконкому, він не пішов, а змусив 50 людей слухати історію про свого брата, яка стосувалася його одного. Власне, вигуками про брата він і змусив всіх розійтися, адже голосина там потужний, шансів ні у кого не було.

І взагалі все зібрання нагадувало американський сюжет «Народ проти …Єщенка». З перших хвилин він поставив себе окремо від громади, і впродовж усього засідання втручався, порушував роботу, перебивав доповідачів і взагалі був «взірцевим» членом виконавчого комітету, гідним демократичної країни. І так само (з Єщенко чи без нього) проводяться в смт. Гуйва всі збори, уявляєте?

Ось такі пристрасті – чекайте на подальші новини, процес відкликання депутата Мирончука Ю.Г. виборцями смт. Гуйва обіцяє бути не менш цікавим, ніж матч «Україна-Англія». Залишається гадати, чи зарахують «гол» нашим виборцям.