На Житомирщині розшукують остарбайтерів часів Другої світової війни

Трохи більше тисячі остарбайтерів з 75 тисяч жителів області, яких вивезли на примусові роботи за кордон під час Другої світової війни, дожили до сьогоднішнього дня.

Їх історії лягли в основу альманаху “Вони вижили в пеклі”, презентація якого відбулася в Житомирі напередодні Дня скорботи.

“Шкода, що цю роботу вдалося розпочати трохи запізно”, – каже одна з авторок альманаху – голова комісії з питань культури, релігії, духовності, науки і освіти громадської ради при облдержадміністрації Людмила Галліна.

Адже спогади очевидців є дуже цінним матеріалом, а самих їх лишилося вже дуже мало.

“До їх спогадів суспільство повернулося дуже пізно. Треба було почати трохи раніше, коли їх було більше, коли вони ще були в силі, здоровіші і могли згадувати. Але, на жаль, до сьогоднішнього дня дожили лише трохи більше тисячі людей. Точну цифру я можу назвати по одному Брусилівському району – із 2359 жителів, яких відправили в рабство до Німеччини, сьогодні в живих лишилося тільки 46 осіб”.

Редакційна колегія висловила щиру вдячність за допомогу міським та селищним головам, особливо відзначивши Олевську раду ветеранів. Людмила Галліна запевнила, що волонтери продовжуватимуть збирати інформацію, тож виданий альманах – перший, але не останній.

Житомирська Хвиля