Вчені розгадали головну таємницю Стоунхенджа

Вчені поклали край суперечкам призначенню одного з найзагадковіших мегалітів планети.

Після десяти років досліджень археологи дійшли висновку, що Стоунхендж – мегаліт, розташований на Солсберійській рівнині в графстві Вілтшир, був побудований, щоб зміцнити новий альянс між колишніми воюючими племенами Британія Сходу і Заходу, в результаті того, що країна почала ставати Об’єднаним Королівством після століть боротьби, повідомляє Mignews.

Отримані результати були оприлюднені на основі висновків експертів, які відкинули ідеї, що Стоунхендж був створений під керівництвом інопланетян, Стародавнього Єгипту або навіть пов’язаний з літнім сонцестоянням, яке має відношення до сучасних язичників.

Камені на думку вчених символізують предків різних кланів, кінця кам’яного віку, який був відзначений конфліктами і релігійними відмінностями, передає Novostiua.

За словами керівника дослідження Майка Пірсона з Шеффілдського університету, племена, які жили на території Британії за часів неоліту, почали активно об’єднуватися в період основного будівництва пам’ятника – між 3000 і 2500 рр.. до нашої ери.

“Будівництво Стоунхенджа було надзвичайно масштабним підприємством, для нього потрібна участь тисяч людей, тому що доводилося привозити камені з Уельсу, обтісувати їх і встановлювати. Сама робота вимагала згуртування, що вже само по собі було актом єднання”, – цитує Пірсона Discovery News.

Як заявив Пірсон, “Стоунхендж був побудований в” унісон “з культурою всього острова і використовував той же стиль будинків, кераміку та інші матеріали з Оркнейських островів на південному узбережжі”.

Крім того, він дуже відрізняється від регіоналізму минулих століть.

Будівництво пам’ятника також підкреслює новий дух співробітництва.

Вчені відзначили, що це місце мало особливе значення для доісторичних британців, тому що на ряді природних ландшафтів, які утворюють вісь між напрямками літнього сходу і зимового заходу.