Вчені визначили критерії “дорослої людини”

Багато хто вважає, що стати дорослим – це посадити дерево, побудувати будинок і народити сина.

Проте вчені запропонували інші мірки, як визначити, чи достатньо людина доросла. Всього було виявлено 50 критеріїв для визначення повноцінного дорослого.

Так, якщо людина знає, що посуд потрібно мити після їжі, вміє спускати повітря з радіатора, а його мама просить у нього пораду, то можна з упевненістю стверджувати, що він виріс. Інші ключові ознаки дорослого життя більш очевидні, наприклад, наявність кредиту, стан у шлюбі і носіння нормального взуття.

Всі 50 критеріїв підбиралися дослідниками не бездумно, а після вивчення та опитування більше 2000 осіб. Проте не повідомляється, невже, щоб вважатися дорослим, необхідно відповідати по всім 50 критеріям. Що цікаво, опитування показали, що більшість людей не відчувають себе досить дорослими, поки їм не виповниться, по крайній мірі, 26 років. Здебільшого критерії присвячені саме зрілому життю і майстерності: догляд за будинком, садом, приготування та прийняття фінансових рішень, і несення відповідальності за них.

Однак є й інші фактори, які є ключовими віхами в житті: покупка будинку, шлюб, народження дітей, речі, які з тих чи інших причин відбуваються в житті більшості в більш пізньому віці. Володіння житлом дві третини опитаних визнали найважливішим чинником, що свідчить про дорослішання і самостійність. Дослідження також показало, що майже шість з десяти опитаних вважають, що неможливо відчувати себе, як справжній дорослий, живучи на подачки батьків. Однак 44% упевнені, що сучасна економічна обстановка не дозволяє молоді жити самостійно і рости в швидкому темпі.

За матеріалами: raut.ru